Monday, December 26, 2016

Minimalist


Hari tu beli ayam kat Maryland,

"Are you from Andalusia?" - akak kaunter

"No, I'm a Malaysian" 

Huhuhu mungkin aura  tak sabar nak pergi Spain tu terzahir sampai ke rupa (garu dagu)



London (2days) - Spain (6days) - London (2days)

Being Minimalist as usual

Bismillah

Saturday, December 24, 2016

2k16 timeline

Sekejap je dah nak sampai ke penghujung 2016. Bila rewind peristiwa dari

Jan 2016, 

ntah seribu satu kisah boleh dimuntahkan.

Sem 4 di KMB, masih terkejar-kejar untuk finalized TOK Essay, IA, penempatan Uni.

Dalam masa yang sama kena siapkan diri untuk peperiksaan IB.

Bila fikir-fikirkan, baru faham kenapa orang kata IB ni tak mudah.


May 2016,

Disibukkan pula dengan suasana final IB Exam.

Elok satu subjek tamat, elok satu buku disimpan rapi ke dalam kotak.

Diikat dan disusun untuk junior tahun hadapan.

Bilik dikemas, tangan mula giat melambai-lambai rakan.


Jun 2016,

Keluar pula keputusan di tengah kawasan perkampungan.

Ada yang bergurau sebelumnya, "kalau aku tak lepas, mak kata duduk dekat dapur kacau rendang je"

Siapa sangka perancangan Allah itu lebih baik.

Dia tahu apa yang paling hambaNya perlukan pada ketika itu.

Kita bukan menang sekali, tapi dua kali ketika syawal.

Menang kerana kembali kepada fitrah,

menang lagi kerana menerima segalanya dengan redha.


Sep 2016,

Setelah disibukkan dengan persiapan ke bumi asing,

Allah izinkan juga sampai ke sini dengan aman dan selamat.

Dikejutkan pula dengan kehadiran beberapa rakan sekelas,

yang rupanya Allah hadirkan supaya kita tidak berseorangan.


Dec 2016,

Alhamdulillah, masih diberi nikmat bernafas dengan nafas iman dan islam.

Esok akan bergerak ke London, sedikit pengisian sebelum ke Spain.

Alhamdulillah tak pernah terfikir untuk diberi peluang ke tanah Islam yang pernah gemilang suatu ketika dahulu.

Perasaannya mungkin berlainan jika Islam masih tertegak di situ.

Mungkin perasaan yang bakal hadir, ibarat pulang ke kampung.

Ibarat kampung  kita tapi sudah dipenuhi dengan orang asing.



Persamaan dalam timeline 2016 ni, setiap masa memang akan disibukkan dengan sesuatu. Nak cakap pasal sibuk dunia memang tak akan pernah habis pun. Yang akan membezakan kita adalah sejauh mana sibuk tu digunakan untuk Islam kembali. Atau sebenarnya diri ni lebih banyak disibukkan dengan hal-hal jahiliyyah? T^T


- Reflection 2016

Saturday, December 17, 2016

Jaulah - kompas niat

Dengan keadaan umat yang semakin menyayat ni rasa serba salah sangat untuk keluar berjaulah. Lagi-lagi lepas dikejutkan dengan berita Aleppo yang makin ditindas dengan kezaliman Bashar. Sedih bila benda ni hanya bermusim di Malaysia (peranan media). Sedangkan dari dulu lagi isu umat ni tak pernah selesai. 

Sedih bila sebenarnya mereka itu juga adalah sebahagian daripada kita. Bukankah Islam itu tiada garisan dan sempadan? Ini bukan isu kasihan pada sebuah tempat bernama Aleppo, dan kemudian menjalani rutin harian seperti biasa. Tak.

Mungkin sebab mereka bukan ahli keluarga kita? Atau mungkin kita tak pernah merasai persaudaraan sesama Muslim persis sebuah pertalian darah daging? Sirah Badar sendiri pernah melakar hubungan akidah itu melebihi hubungan sedarah.

Juga mungkin minda dan hati kita masih terikat dengan nasionalisme yang dibawa oleh barat. Berdoa dan mohonlah agar hati kita sebersih hati para assabikun al-awwalun.

Sebenarnya menaip ni pun sebab nak check diri sendiri balik. Atas segala nikmat yang Allah bagi ni sejauh mana dah gunakan balik untuk ummat. Rugi sangat rasa kalau tak utilize kan diri ni untuk orang lain.

Image result for cordoba

Sepanjang minggu terakhir dekat lab tu banyak kali je fikir macam mana nak jadikan jaulah ke Spain ni sebagai sesuatu yang membawa manfaat kepada ummat. Sebab orang yang berfikir bukan sekadar ke sana untuk bersuka-ria dan bergambar dengan bangunan cantik. Lagi-lagi dekat Spain ni banyak sejarah yang tersembunyi dan perlu dipelajari, nak lah pulang bersama hati yang terisi.

Ada 9 hari lagi untuk kaji sejarah Islam di Andalus sebelum ke sana.

Moga Allah permudahkan.

Friday, December 16, 2016

Winter break


Alhamdulillah end of Sem 1 -- and a month of winter break.

Sedih pulak rasa cuti winter ni tak balik Malaysia. Sebab kalau tak boleh ambik jubah-jubah, baju kurung, skirts and what not dekat rumah T^T Tak payah susah-susah suruh ibu pos dari Malaysia. Kawan Sheffield pun terkejut, "Seriuslah? Tak caya cijan tak bawak jubah langsung" Huwaaa sedihlah. Sedih sebab asyik pakai seluar je sobs. Mujur ada bawak baju kurung sehelai dua, berjasa jugak baju prep malam dari zaman SABDA tu walaupun kawan SABDA (yang sekarang dekat Birm) pergi tegur pasal baju prep malam tu hahahahaha maka bergelak tawalah di situ sekejap nak cover punya pasal pastu terus tukar topic hahhh.


Tipu je, bukan sedih sebab jubah semata. Tapi sebab tak dapat pergi kenduri kahwin abang and nak jumpa anak sedaraaaaaaa! (lol baru lahir malam semalam) Hm dah jadi makcik sekarang, dapat jugak merasa nak naik pangkat tu hihu. Maka, bertambahlah lagi ahli perempuan dalam keluarga Rudzuanazmi ni (selamat datang kak ipaq dan baby kaklong) *fireworks*


Sekarang rasa nak buat post pendek-pendek je. Takdelah nak update banyak pasal diri ni pun. Mungkin post panjang bila ada benda nak share je. Misalnya?


Misalnya, jaulah ke Spain nanti. InshaaAllah.


Tuesday, December 06, 2016

Sebuah Pertemuan



Dia punya mesej tu masuk memang on time. Waktu tu dah lah tengah throwback dengan housemate kisah-kisah dekat KMB. Tiba-tiba orang tu share lagu UNIC thru ws.

Tiap kali dengar ntah kenapa rasa sebak huhu hati tisu tetibe en

Terima kasih awak untuk segalanya. Banyak awak tolong saya dalam pembinaan diri ni. Terima kasih untuk setiap peringatan, setiap perkongsian, setiap masa untuk dengar struggle dan masalah saya.

Moga awak kuat sentiasa. Bila rasa lemah tengoklah video anak-anak muda di syria. Teringat lepas exam IB maths awak sedih tapi bila tengok video ummat awak terus bersemangat. Siap share dekat KULSEM lagi lepas tu huhu




"Hehehe. Kita mesti lah share ke-syahduan ini dgn org lain.
Supaya bukan saya je yg nangis sorg2" - dia


Pertemuan ni bukanlah aturan yang sia-sia.
Semoga Allah pelihara ukhuwah kita semua


Friday, December 02, 2016

The guy with burgers

Sebenarnya sekarang tengah stuck buat lab report pastu buatlah benda lain jap cari mood balik. Pastu tetibe, "eh, lupa pulak ada blog"

Banyak je lah benda baik dan menarik berlaku kebelakangan ni. Something yang rasa seronok sangat kalau dapat cerita dan kebaikan tu disebarkan.

Sejak dua menjak suhu tak menentu sekejap 7degree celcius pastu esoknya pukul 2pm pun boleh -2degree celcius, memang selalu lah lari dari rumah (baca: pergi library). Pasang heater pun tangan beku jugak. Portable heater yang dah order seminggu pun tak sampai lagi :'(

Pastu kalau terserempak dengan senior dekat library diorang mesti, "Guys buat apa dekat sini? Omg baru first year." Macam satu kepelikan lah hahaha nampak macam rajin tapi sebenarnya nak cari tempat yang warm. (sebab library dekat, jalan kaki less than 10 mins je dari rumah) Senior akan lagi terkejut kalau dah pukul 11pm pun taknak balik lagi (nampak gigih kan) sebenarnya nak je tidur kat library tu sebab warmmm hahaha teruk gila perangai.

Nak cerita ni sebenarnya, ada lah satu malam tu ntah banyak minum kopi yang bawak dari rumah kot dan housemate macam nak settlekan lagi satu economics essay katanya. Waktu tu dah pukul 1 pagi. Tetibe, nampak this one guy bawak satu plastic and dalam tu ada polystyrene makanan (yang kalau order fast food mmg kedai-kedai guna polystryrene tu). Pastu housemate,

"Jan, tengok tu. Saya teringat dekat masjid putra dulu. Pak guard situ selalu bagi kita makanan extra yang orang sedekah kat masjid tu"

Rindu sangat suasana tu, tetibe rasa sebak sebab rasa cam banyak kenangan dengan masjid putra sobs kalau dah throwback dengan housemate ntah bermalam kot dekat library tu. Tak lama lepas tu tetibe,

"Excuse me, actually I wanna give this to the guard but they rejected it. Would u mind to take these burgers -- Don't worry it's all halal -- I'm a muslim too."

Sebenarnya dia explain macam lagi panjang and kitorang angguk je lah, dah expect pun sebenarnya point dia apa. Reaction muka kosong je waktu tu. Takkan nak sengih kot, dia dah lah lelaki.... kang hahhh

Tapi bila dia pergi je, kitorang bukaklah bekas tu en pastu, 

"Jannnnnn, it's ur fav!" - housemate

"Weahhh nangis sekarang! Hahahaha"

T^T

Sebab waktu tu dah pukul 1 pagi pun kan. So burger tu kitorang makan waktu breakfast esoknya.


Banyaklah benda yang reflect waktu breakfast tu, Sebab baru tau dia belikan double burger for the guards. Double burger. Dia belikan dua set since ada dua pakcik yang berjaga waktu tu. Dia bukan beli yang set biasa-biasa, tapi dia berikan yang terbaik. Dia tak beli satu set dan suruh pakcik tu berkongsi. Dia belikan sorang satu. Dan setiap set tu termasuk air, fries, double burgers.

The point is, bila kita nak berikan sesuatu berilah yang paling terbaik.

Bila nak hadiahkan something kepada orang, berilah benda yang paling kita suka.

Bila tengok akhlak pak arab ni (lupa nak cakap dia Arabians rasanya) teringat kisah Habil dan Qabil (al-Maidah:27-31). Kisah tentang korban yang terbaik untuk Allah. Bacalah, inshaaAllah banyak sangat ibrah hihi.

All in all, apa yang kita buat sekecil-kecil perkara sekali pun berilah yang terbaik. Lagi-lagi jika perkara tu membawa kita kepada Allah.

Walaupun dalam menyiapkan lab report uhuks


p/s: oh btw sebenarnya before keluar dari library tu kitorang offer lagi sekali burger tu dekat pakcik jaga kaunter. Tapi dia senyum je cakap dah makan. Lepas tu terfikir je, atau tu sebenarnya antara etika kerja dia (tak boleh makan dalam library), and if yes kagumlah dengan pakcik ni yang sentiasa ihsan dalam bekerja huu

Tuesday, November 15, 2016

Blessed

2 minggu lepas ke Manchester sebab attend this one event. Minggu lepas tu ke Sheffield pulak sebab ada program jugak.

Bila dah ke sana teruslah plan untuk berjumpa dengan kawan-kawan KMB (dan kawan lama yang tak expect pun boleh bertembung dekat tepi-tepi jalan hahaha ramainya Malaysian!). Bak kata Pak Dan, kalau dekat Manchester tu kita baling batu ke atas (dan akan jatuh) mesti kita akan dengar bunyi "adoi!" -- Eh dapat tangkap ke analogi ni? hahaha

Berjumpa jugak dengan kawan-kawan engineering masa dekat KMB dulu. Happy sangat dapat update kisah kawan yang masing-masing dah belajar dekat tempat lain sekarang. Mungkin sebab dari KMB datang notts sorang-sorang je ambik engineering huu (mintak simpati) hahaha tu yang excited bila jumpa kmb-ians yang ambik engineering dekat uk ni.

Ada sekali tu kawan cakap, "Jan, aku tengok kau macam happy je ambik eee sekarang!"

Tak tahu lah tu sekadar pembuka bicara dia atau memang dia maksudkan (garu dagu) sebab tak pernah pulak update eee ni menarik dekat social media (garu dagu lagi). Setakat untuk 2 bulan ni menarik lah, ada je susahnya (coursework programming boleh tahan sendu juga) tapi tak bestlah tunjuk kat orang kita tengah serabut hahaha mungkin sebab tu bila orang tengok kita cam rileks dan tak banyak kerja dia assume engineering ni senang (jangan begini rakan-rakan, no no)

Mungkin juga lepas dah jelajah ke tempat orang dan ketahui susah payah dia timbulkan rasa untuk terus bersyukur atas apa yang Allah kurniakan buat kita sekarang.

Alhamdulillah, Allah mudahkan segalanya. We just need to take a moment to reflect and refresh apa yang Allah dah kurniakan dekat kita. Sebab kadang-kadang kita tak sedar dan perasan.



Moga Allah masukkan kita dalam golongan hambaNya yang sedikit, yakni golongan hamba yang bersyukur. Bukan pula hamba yang kufur.

Salam sayang dari Nottingham.

Tuesday, November 01, 2016

Tawakal


Hari tu rasa nak cerita problem kita dekat housemate,
Jarang sebenarnya untuk ceritakan inner conflict ni dekat sesiapa.

Tapi kebetulan waktu tu juga housemate buka cerita someone. Kawan yang kita kenal.

Ujian yang dia lalui sangatlah menguji. Rasa diri sendiri pun tak mampu bayangkan kalau berada di tempat dia. Semoga pintu yang ditutup itu, Allah membuka 10 lagi pintu buat awak.

Teringat tentang konsep tawakal. Bagaimana seorang hamba tu seharusnya percaya dengan kerja Allah dengan mewakilkan Dia atas segala urusan kita. Urusan setelah kita berusaha dan akhirnya Allah lah yang akan mengaturkannya dengan sebaik-baik aturan.



Semoga kisah bagaimana awak mengakhiri IB dan menghadapi ujian-ujian tu menjadi qudwah buat yang mengetahui dan mengenali awak.

Nak dibandingkan dengan diri sendiri mungkin apa lah sangat yang Allah uji.

Terus terdiam.

Mungkin elok terus menjadi rahsia diri dan Allah.


Saturday, October 08, 2016

"Tak bersyukur lagi tak taulah"




Walaupun awal-awal tak expect untuk dapat stay dekat Nottingham (sebab first choice Leeds hahaha) tapi Alhamdulillah bersyukur sangat dapat sini sebab rasa aman damai, makanan halal banyak (kat uk mana-mana pun banyak huhu), pergi faculty Eng 6mins je kalau jalan laju-laju, ada coursemate 3 orang cukuplah untuk buat diri ni tak cuak. Coursemate ni pun rasa bersyukur sangat sebab Allah macam hantar bantuan spesifik betul T^T dalam engineering faculty tu kitorang berempat je melayu, kebetulan pulak tu empat-empat ni ambik eeE, kebetulan lagi kitorang semua under scholar yang sama T^T sobs *lap air mata* bolehlah settle borang JPA sama-sama.


Lagi best bila eee punya building yang paling depan sekali dengan entrance :')
Kebanyakan kelas dekat bangunan yang paling tinggi tu hah (rujuk gambar)


Rumah yang kitorang tinggal sekarang ni pun Alhamdulillah selesa. Walaupun pernah je ada crime case berlaku kat kawasan ni huhu sunyi sangat. Bersyukur jugak sebab dapat housemate yang tak boleh kalau tak jumpa nasi hahahaha tak pernah lagi kelaparan tahap ekstrem ke apa. Selagi boleh masak tu, kitorang masak je. Jimat duit bila semua jenis malas makan luar. Masakan pun setakat ni tak pernah lagi mengecewakan. Alah kalau dah lapar tu, aku masak tak sedap pun boleh semua menambah-nambah. Selagi ada nasi dan kicap semua jadi sedap.




Kenalah menunjuk sikit sebab melayu kan suka menunjuk. Dilema jugak bila housemate tak boleh makan pedas sangat huu kesian bila kita termasak pedas-pedas. Serba salah nak jawab bila diorang tanya berapa banyak cili api aku letak uhuhuhu




"Housemate kau Yati and Adleen kot. Kalau tak bersyukur lagi tak tau lah nak cakap apa." - Petikan dari surat Nani hahahaha kalau baca surat nani yang 3 muka surat ni memang boleh buat aku sengih sorang-sorang hahaha (k taknak cakap pasal nani nanti menangis pulak kat sini hmm) 


Alhamdulillah bersyukur dapat housemate yang Allah hadiahkan sekarang. Mungkin antara orang yang tahu dan faham disebalik "kenapa Nottingham?" dan "kenapa EEE?". Housemates dedua ambik Economics so macam kelakar lah kadang-kadang tu sebab biasalah social sc people ni sweet diorang depan-depan, kita kadang-kadang segan tau bila tiba-tiba,

"Jan, jazakillahkhair."

"eh, kenapa?" - terkebil-kebil aku

"for everything"

"ohhhhhh, thankyou for everything too" - balas aku sambil gelak-gelak dan ajuk ayat dia supaya nampak macam main-main tapi aku memang maksudkan cuma segan hahahahaha Kalau aku buat kat Nani ni mungkin Nani dah lari seribu batu hahahahaha




Oh ya, sebenarnya ada sorang lagi housemate, Viatnamese. Tapi dia stay sampai December je dengan kitorang. Masa 22nd Sept tu birthday Kate (the Viatnamese) so kitorang bagi Birthday card gitu lah. Masa nak bagi kad tu pun,

"Jan, cepat tulis Kate nak keluar rumah dah tu!" - Yati

"Eh, kenapa? Nak bagi sekarang ke?" - aku

"Aah, nak bagi before dia keluar." - Yati

"Nak bagi depan-depan dia ke?" - aku

"Aah"

Gulp! hahahaha aku ok je cuma segan. Selama ni kalau bagi hadiah kat kawan selalu bagi diam-diam sebab segan nak bagi depan-depan. Roommate KMB dulu macam dah faham sangat dengan perangai kita ni, hadiah yang dia dapat dari aku mesti waktu tu jasad aku tak ada dekat depan dia (huhu kesian Aisya)

Housemates saya memang extrovert orangnya, dari KMB lagi diorang memang sweet hahaha yang sorang tu dia kata suka bagi hadiah depan-depan sebab dia suka tengok expression orang yang dapat hadiah (dan kita pulak kalau boleh nak sorok seribu batu mihmih) Seronoklah dapat serumah dengan orang-orang extrovert ni sebab dapat belajar cara pandang diorang. Kita ni ambivert je huhu kalau dekat kawasan crowded contohnya uni fair last week rasa macam nak lari balik rumah cepat je tapi tak boleh sebab housemate tengah enjoy the moment huhuhu

Oh ya, dan pasal card tu akhirnya kitorang dirikan dekat depan pintu bilik Kate masa dia tak ada dekat rumah (lol comel je housemate ikut style kita)



Bersyukur jugak dapat Nottingham sebab kakak usrah tak duduk jauh :') Rumah kawasan belakang-belakang je. Usrahmates pun rumah dalam satu kawasan.


Quote balik ayat nani, "kalau tak bersyukur lagi tak tau lah."


Baru-baru ni Nani tuntut kopok lekor hm ingatkan dia dah lupa aku janji nak belanjar kopok lekor kalau dapat EEE dekat Notts :') cis dia boleh screenshot perjanjian tu

Friday, September 30, 2016

The New Phase of Life


Tak tau lah ada ke lagi orang datang sini baca blog ni hahahaha entah apa yang masih buat aku setia dengan blog ni. Mungkin sebab diri ni tau sekurang-kurangnya "aku yang akan datang" akan baca semua kisah ni balik mihmihmih nampak macam syok sendiri.


Alhamdulillah selamat sampai sini (negara asing). Ini kira dah menyahut cabaran cikgu tu ke? huhu k gurau je sebab sebab masa perhimpunan tu takdelah rasa tercabar sangat. Biasalah form 5 lagi masa tu tak fikir jauh. Walaupun tak pernah terfikir untuk menyahut cabaran tu tapi Alhamdulillah Allah rezekikan untuk sampai ke tanah lain. Maka bersyukurlah shahizan.





Heathrow airport, London


Masuk hari ni (masa menaip: 29/9) genaplah 10 hari di Nottingham. Biasa-biasa je UK ni macam dekat Malaysia. Gambar atas tu pun macam KL Sentral enn hahahaha yang bezanya Malaysia panas sikit, sini sejuk memanjang. Belum winter lagi tapi dah pasang heater. Lepas tu menyesal sebab takut bil melambung tsk sampai sekarang tak pasang dah sebab nak biasakan diri dengan suhu sini. Kalau sekarang dah manja-manja kang winter merana hahh.


Dari London ke Nottingham naik bas yang trip 4 jam. Ada yang 6 jam. Ikutlah nak naik mana. Setakat ni tak jet lag pun hahaha mungkin flight dari Malaysia malam so masuk plane terus tidur je lah. Dalam bas pun tidur padahal sebelum tu dah pasang niat nak buat rakaman sepanjang perjalanan. Biasalah first time. Bagilah chance nak excited sikit. Tapi, ya masuk bas terus tidur sebab pening huhu


Sampai je Nottingham Alhamdulillah Kak Mint dah tunggu untuk bawak ke rumah. Letak barang apa semua terus senior ajak keluar pergi beli barang yang penting-penting (baca: duvet, cadar, dan sebagainya) supaya tak menggigil teruk malam nanti. Walaupun diorang macam "awak ok tak nak keluar sekarang?", yelah sebab baru sampai huhu tapi ok je mungkin sebab dah penat tidur lama dalam plane + bas.



Alhamdulillah kawasan rumah dekat dengan TESCO (naik bas). TESCO bukak 24hrs untuk Isnin-Sabtu. Seronok jugak ada self pay. Dari kecik kot teringin nak scan barcode dekat kaunter bayaran. Acah dream comes true lah ni hahaha awal-awal je excited. Tak tau lah lama-lama nanti jadi pemalas pulak ke apa kurkur.


Lusanya senior bawak kitorang pergi ASDA untuk beli groceries. ASDA ni macam TESCO gitu dan banyak makanan halal murah-murah. Nugget, Wedges, etc (frozen foods) boleh dapat £1 je satu packet besar tu huhu banyak je lagi makanan £1 ni semua. Susu, Cereal, banyak lah banyak. Satu troli penuh tu kalau checkout less than  £45 je. Ok lah bahagi 3 orang (housemates). £45 tu jangan convert ke duit Malaysia. Anggap je lah macam RM45 gitu.



Ni bukan ASDA tapi kedai Pak Arab dekat kawasan berhampiran ASDA. Kedai runcit gitu. Banyak rempah ratus dah macam NSK pun ada jugak (emoji garu dagu) macam Malaysia je Nottingham ni.




Ini serba sedikit gambar kawasan "Taman Dunkirk Jaya". Saja letak Taman-Jaya tu bunyilah Malaysia sikit since Malaysian students ramai tinggal kawasan ni hahaha rasanya pakcik bas pun kalau tengok muka kitorang dia dah tau kitorang nak turun ke mana.


Alhamdulillah Nottingham bandar yang aman. Tengok gambar pun nampak macam kosong je kan. 1st picture main road, 2nd picture lorong rumah kitorang. Awal-awal sampai sunyi sangattt. Sebab ramai students tak balik lagi. Dah lah rumah sini tak ada kipas, malam-malam tidur memang berdesing telinga (macam blackout sunyi dia) ingat nanti nak beli jam dinding bagi bunyi tik-tok-tik-tok sikit. Tapi bila fikir balik macam seram pulak so tangguh dulu kot plan tu hahahaha


Sunyi dia kan sampai kita tak boleh tipu housemate lah kalau lapar. Contohnya, "eh saya dah makan, awak makan lah dulu" lepas tu tetibe perut kau berbunyi hmmmmm




Ok ni rumah kitorang ^^ Jemputlah singgah ya nanti. 



Perumahan dekat sini macam peliklah jugak. Luar sama bentuk tapi dalam lain-lain design. Kadang-kadang tu macam selang 2-3 rumah je tapi bila masuk, "eh kenapa macam ni pulak?". So setiap kali pergi rumah kawan memang akan excited lah kalau first time datang. Sebab mesti akan ada ala-ala tour satu rumah hahahaha average sewa sama je kawasan ni so ikut rezeki jugak kalau dapat rumah yang tangga tak curam, ruang makan, ruang dapur, bilik selesa, Alhamdulillah sangat. Syukur jugak sebab rumah kitorang normal. Takdelah tiba-tiba tangga pusing-pusing + curam. 



Tak tau lah tarikan magnet dia nanti macam mana 


Tapi dalam banyak-banyak ruang dalam rumah ni, ruang ni paling favourite. Asalnya ruang makan + ruang tamu. Inilah tempat kitorang bertiga dapat duduk makan sama-sama, solat sama-sama. Seronok bila dapat jumpa semorang after seharian keluar ke Uni huu biasalah course tak sama dengan diorang. Dekat rumah je tempat nak duduk berkumpul untuk update diri masing-masing.


Alhamdulillah strategik sangat rumah ni sebab kalau nak ke Faculty of Engineering tu dalam 8 mins walk je hahaha belakang bilik ni je hahhh sebab tu lah kawasan ni jadi "Taman Dunkirk Jaya", memang kawasan student sebab dekat dengan university.


Banyak lagi nak cerita pasal awal-awal benda dekat sini. Sekarang ni pun macam random gila. Nampak je gambar terus upload and cerita hahaha tak rancang sangat pun. Eh, kawasan university tak cerita lagi kihkih Cukuplah kot untuk perasaan syok sendiri tu setakat ni hahahaha saja cerita sini sebab nanti nak baca balik 4 tahun akan datang.


Doakan kitorang selamat berada di sini, dan selamat pulang bersama kebaikan. Next week dah start kelas. Penting sangat untuk tajdid balik niat. Kenapa pilih Nottingham? Kenapa ambik EE Eng? Semoga Shahizan sedar diri yang dia datang sini bukan untuk main-main. Aamiin.


Monday, September 05, 2016

Let's redefine "yang terbaik"


"Saya cabar awak semua ni untuk belajar di luar negara!!!" - kata seseorang sebagai ucapan pembakar semangat calon spm di sebuah sekolah uhuk uhuk




Ingat lagi masa ni perhimpunan dekat dataran (kenapa bukan dalam dewan?) berdiri ok masa tu. Kata-kata semangat sebelum SPM. Tengok muka sorang-sorang semua dah lesu sebab penat berdiri. Tapi ucapan cikgu berapi-api nak bakar student bagi panas sebelum ambik SPM.

Walaupun ada yang kata diri ni macam lelaki (ada lah 4 ke 5 orang, outlier betul pandangan ni) tapi moto "pantang dicabar" tu tak tertanam dalam diri huhu tak ingat dekat entry mana pernah cerita betapa teruknya perangai "tak kisah" ni. Jenis follow the flow. Tak kisah belajar mana lepas habis spm. Tak pernah aim tinggi. Tak pernah ada cita-cita nak belajar ke luar negara. Tak pernah terfikir nak ambik engineering dekat UK. Tak kisah apa akan terjadi lepas ni, just nak belajar pandai-pandai lepas tu nak jadi cikgu! hahaha

Sungguh tak terancang kehidupan seorang Shahizan yang dulu. Nak jadi cikgu pun perlu ada perancangan.




Akhirnya datang jugak kesedaran bahawa sindrom "tak kisah" ni bahaya sebenarnya. Tapi masih tak ada idea apa yang kena buat lepas SPM ni. Tak tau nak masuk uni mana. Jadi sepanjang F5 tu selalu sangat doa,

"ya Allah berikanlah aku segala kebaikan di dunia dan di akhirat yang aku ketahui dan yang tidak aku ketahui. Jauhilah aku dari segala keburukan di dunia dan di akhirat yang aku ketahui dan yang tidak aku ketahui."

Jumpa doa ni dalam majalah SOLUSI dekat PSS. Sangat tersentuh dengan doa ni sebab rasa diri ni lemah and tak tau apa yang terbaik pun untuk diri sendiri. Dekat PSS tu jugak terus hafal doa ni dan diamalkan selalu lepas solat, tiap kali hujan, antara azan-iqamat, waktu-waktu afdhal berdoa.

Alhamdulillah lepas keluar keputusan SPM, Allah hadiahkan satu tempat tarbiyah. Walaupun pada awalnya menangis sebab dapat program yang susah gila (katanya) tapi memang susah pun ok. Siapa buat IB taulah struggle nak dapat sijil tu macam mana huhahuha

And so, Alhamdulillah for the 2 years of tears and struggles T_T Allah permudahkan segala


KMB satu tanah tarbiyyah dan tanah bertuah yang tak pernah terfikir pun akan berjumpa dengan ramai orang yang baik-baik. Cikgu baik, makcik DS baik, makcik cleaner baik, senior baik, kawan yang baik, kucing-kucing pun baik :') Tempat yang mengajar tak ada jurang antara senior dan junior. Betapa mereka menyantuni junior yang baru masuk dengan perkara yang paling asas iaitu, "carilah Allah"

"Lihatlah pada qudwah Rasulullah yang menyantuni para sahabat yang baru masuk Islam. Akhlak sesama sahabat bagaimana yang dah lama masuk Islam dan yang baru sahaja masuk Islam. Belajarlah daripada sirah ansar dan muhajirin, tak ada isu senior buli junior pun. Malah saling membantu."

Kalaulah, kalau semua faham dan amalkan Islam yang sebenar. Cantik sangat Islam tu. Kalaulah benar Allah makbulkan doa saya sebelum SPM tu, benarlah ini kebaikan yang dia hadiahkan buat saya. Tempat yang mendidik perasaan izzahnya saya dengan Islam. Yang membawa erti kehambaan dalam diri saya.

"Bersyukurlah IB ni susah. Mungkin dari situ kita mula rasa manisnya pertolongan Allah dan kebergantungan dekat Dia" - senior


I just want us to re-define "kebaikan" sebenarnya

Apa erti "yang terbaik" dalam hidup kita?

Belajar tinggi? Fly overseas? Gaji besar?


Kalau itu lah "terbaik" yang kita maknai, tak adil lah untuk orang yang tak berpeluang untuk ke sekolah, tak adil untuk yang belajar di tanah air sendiri, tak adil untuk buruh nelayan dan juga petani. Ironinya, bukankah Allah itu Maha Adil?


Ok sekarang cuba baca cerita dalam gambar bawah ni,


Stumbled upon this picture via twitter.

Ya betul, ada orang tak straight A pun masa SPM tapi rezeki untuk belajar di overseas. But, ain't agree with this writing because notice that, at the end of it the idea "fly ke overseas" is the main target lels. Kalau belajar ke overseas akhirnya menjadikan dia lebih merasa hamba tentu-tentu itu yang terbaik. Kalau 10A pastu belajar dalam negara dan akhirnya lebih membawa dia kenal dengan Pencipta, itu juga yang terbaik.


Adik-adik, perlukah kakak ulang?

"Teruskan doa yang terbaik dalam setiap perkara. Terbaik bukanlah fly ke overseas.
Tapi sejauh mana takdir kehidupan tu membawa kita kepada Allah."

Biiznillah.


Tuesday, August 23, 2016

Bertemu dan berpisahnya kita


Early 2015, surau Blok F (asar)


“Assalamualaikumwarahmatullah”

elok memberi salam, elok kepala menghadap ke hadapan,

bahu disentuh pula. 

“Awak, dapat mesej dari akak tak?”

“Tak” – bingung

“Awak free tak? Pergi surau blok D jom”

“Ok, saya siap-siap dulu”




Tak pernah disangka sejak petang tu bermulalah satu kehidupan baru. Bertemu dan berkumpul bersama mereka yang bukan sekelas, bukan pula berkongsi course yang sama. Perancangan dan prioriti juga mula berubah. Kadang hingga ke malam berkumpul untuk mencapai tujuan yang satu.

Datang dari latar belakang yang berbeza takkan dapat menghalang perancangan Allah untuk himpunkan kita. Kalau bukan kerana Allah mungkin kita tidak akan bertemu dan berkenalan pun.


"Kerana Allah dan Rasul kita mengerti mengapa kita berukhuwah" - Teh


Bila mana rasa macam tak mampu dan nak terjatuh, Allah terus hantar bantuan melalui mereka. Agar iman tidak lemah, semangat juang tidak turun. Rindu nak berqadhaya bersama. Awal bulan tadi dapat jumpa 10 orang pun dah buat hati saya berbunga-bunga :''') Rindu sangat nak tengok muka semuanya.




"Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali Allah, dan janganlah kamu bercerai-berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatNya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk." (Al-Imran:103)



 Sebagaimana bertemunya kita kerana Allah dan Rasul,
semoga begitu jualah berpisahnya kita kerana Allah dan Rasul.

Allah yuftah alaikum di medan seterusnya akhwati fillah!

Monday, August 22, 2016

Bubble ll

This entry was made on early July.
So sebenarnya ada je entry bulan July cuma tak publish je hahaha

July, 11th
The "bubble" post was an unintentional one (planning to write about something else but...) Haihhh k the idea was the "bubble" actually. Maybe that post can be the best intro for this entry? Huhuhu ayat bekap



*play*



Tak pernah sangka pun Allah akan hantarkan aku sahabat yang sangat mudah untuk masuk "bubble" kita. Tak perlu dia bertanya, laju je aku bercerita. Kadang, "weah semalam aku ada mimpi tapi lupa mimpi apa!" pun diberita. Orang yang paling sabar bila nampak aku marah. Bila ramai kata tak pernah nampak aku marah aku terus gelak, sebab siapa suka tunjuk kelemahan diri kita. Kecuali dengan orang yang betul rapat dan kita selesa.

Tak perlu pun nak plan untuk sekumpulan dengan dia. Semua Allah aturkan. Bermula dari orientasi, sekelas, G4, CAS Taska, TOK viva voce (sebenarnya banyak lagi sampai terlupa. nanti dah ingat aku update sikit-sikit hahaha) tak perlu pun buat apa tapi jambatan hati itu Allah bina.

Manusia yang aku sendiri tak pernah tahu warna favourite aku apa, tapi dia konfiden pula kata, "aku dah agak kau pilih tu" sebab warna yang aku suka begitu begini. Bila dia cakap baru perasan, apa-apa yang aku puji cantik rupanya berwarna itu. Wujud juga orang yang sedarkan kita kegemaran kita apa. Walaupun tak pernah disebut secara formal , "aku suka ini..." tapi masing-masing dah boleh baca dan layankan saja.

81.1 GB gambar dan video kisah yang terkumpul dari KMB, tak ada satu pun gambar bersama. Sebab tentunya kalau bukan aku yang memegang kamera, pasti dia. (Susah jugak bila suka benda sama ni)


Eh, ada rupanya

(Ok kita tukar mood)


Kadang-kadang kita macam ada language barrier kan.

Bila tengah sembang-sembang, tetibe kau tersangkut sebab tak tau apa "perkataan" yang sesuai dalam malay. Lepas tu translate dalam english dan aku pulak tak tau perkataan apa yang kau guna tu. Sebab kau ni suka guna vocab yang power-power je hahahaha

Ada jugak perkataan "melayu kampung" yang aku guna kau tak tau pulak apa benda tu. Lepas tu tanya aku, "english dia apa?", aku pulak stress sebab vocab aku mana luas. eyy susah jugak kadang-kadang. Engko ni random sungguh, tetibe bagi aku vocab baru tak kisahlah aku tengah jalan, makan, naik tangga, hingga runtuhkan rasa malu untuk tanya "apa maksud benda ni weah?" -- terima kasih jadi kamus bergerak saya :')




Kawan yang kita boleh nak cerita pasal stokin dengan handsocks baru yang cute (girls being girls). Kadang bila dapat pakai stokin-handsocks yang match dengan baju rasa cam sempurna sungguh hari tu hahahaha Nanti birthday, kau kasi handsock, aku kasi socks je lah eh. Tak payah fikir susah-susah (lol dah demand hadiah)

Antara member yang akan terus msg kita bila whatsapp hanya single tick. Sebab kemungkinan besar aku takkan online pun satu hari hahaha yang faham sangat aku memang tak suka kalau benda penting orang bagitau through personal whatsapp. Sebab eh mestilah benda urgent kot, tapi expect semorang online 24/7.

Orang yang perangainya macam kita -- rasa awkward nak buat surprise and kasi hadiah depan-depan. Sedih jugak sebab tak tau nak buat apa masa kau down dengan TOK. Nak tolong TOK pun diri sendiri tak power. So cara yang kurang sikit rasa segannya ialah letak coklet dekat tingkap bilik lepas tu txt,

"weah tadi nampak macam ada benda kat tingkap kau. Cuba pergi tengok."

Esok pergi kelas macam tak ada apa-apa pun yang berlaku. Nasib baik memasing tak cakap apa-apa. Sebab aku tak tau nak bagi reaction apa nanti. Macam dah ada peraturan yang tertulis pulak, "pls jangan cakap apa-apa pasal benda tu! Plss", syukurr masing-masing diam hingga keesokan harinya.

Pernah masuk bilik tetibe nampak ada penanda buku atas meja aku. Tapi tak ada nama pemberi (kengkawan KMB baik sangat sebab suka selit nota cam bagi semangat gitu) so aku tanyalah masa makan kat DS,

"Eh ada bagi aku bookmark ke semalam?"

"Kenapa tanyaaaaa? Malulahhh!"

Ok. K. Tanya je. Sebab tak ada nama. Rupanya kena bukak plastik penanda tu dulu. Ada note dalam tu. Yelah, sebab kalau dapat barang dalam plastik rasa sayang nak bukak. Ingat aku tak segan ke tanya soalan tu huehue

*Sentiasa rasa kagum dengan orang yang reti bagi hadiah depan-depan



Selalunya orang akan stress masa sem 3 sebab workloads yang bertimpa-timpa. Alhamdulillah sem 3 dipermudahkan, atau mungkin sebab dah penat stress dan lali kesan dari sem 2. Yaaa, sem 2 sensitif benar masa tu. Setiap kali teringat yang JPA nak buang student kalau tak reach requirement sem exam terus rasa nak nangis sebab (weah susah gila rasa macam tak mampu nak puaskan hati sponsor)


Ada sekali tu bukan rasa nak nangis, tapi mental breakdown mashaaAllah teruk benar. Duduk pulak sengsorang kat belakang kelas mulalah nak fikir bukan-bukan. Member ni kalau tengok orang tengah mental breakdown terus lari (sebab tak reti nak pujuk) tapi tak kisahlah sebab aku pun jenis cemtu jugak huhahuha. Tak tau nak buat apa kalau orang nangis. Tapi aku baik sikit sebab aku tak lari hahahaha (tak boleh lupa kau lari bila nampak jiran kau nangis)


So kalau tengah sedih aku tak kisah pun orang approach atau tak sebab nanti macam lagi sebak. Sebab tu bila sedih cari port yang tak ada orang dulu huhu




Sampailah satu masa ni dapat surat masa sem 4. 

"I couldn't help you in any sort of way that time... (bla bla bla) The only thing I could offer was prayers. And thank God that Allah answered my prayers by you being here right at this moment" (March, 2016)

Rasa cam nak nangis (gembira, terharu) sebab terasa sangatlah yang Allah bagi kejayaan ni bukan sebab usaha kita semata tapi ada doa orang lain (ibu, abah, kawan) yang Allah makbulkan. Tak kisah pun masa tu kau tak buat apa, sebab kalau aku jadi kau, aku macam tu jugak kot hahahaha serius nii. Paling tak tahan, ayat pertama dalam surat tu "tak tau nak cakap english ke malay lol"


For these 2 years kau sentiasa ada as support system cukup untuk buat aku rasa sayangnya Allah pada hamba-hamba Dia, Sangat!


Terima kasih untuk sama-sama tak tidur malam siapkan that "Au Revoir" masa sem 1, banner megafair masa sem 2, banner "Sehati Serumpun" for Y1 registration day dan gantung sama-sama awal pagi masa hujan. Kalau kau tak teman, aku pun malas nak siapkan. Terima kasih tumpangkan rumah, sama-sama rewang siapkan makanan untuk jamuan raya walaupun akhirnya kau tak dapat pergi sebab deman.


Thankyou classmate for the effort T^T ntah berapa banyak tangan buat ni hahaha

Terima kasih sebab selalu teman ambik bakul dobi. Bawak sama-sama sampai blok. Terima kasih teman belajar sampai awal pagi, teman nak consult cikgu-cikgu sebab takut kalau pergi sorang kena attack tak tau nak cakap apa. Terima kasih sebab selalu share cheesecake. Terima kasih sebab selalu alert setiap kali lengan baju terselak and tolong tarikkan handsocks. Terima kasih sanggup pegang kaki and seret aku untuk pergi KULSEM.


Terima kasih sebab selalu bawa pada kebaikan.


Terima kasih sebab selalu teman susah senang T^T





IB wasn't easy if Allah didn't sent you around. You're truly one of His gifts.


Alhamdulillah.


Update: August, 16





And thankyou for this video too :') The one that u suppose to give me during sem 2. Tapi bagi after graduation day. Procrastination at its best betul :''''') Pls dah pergi Aussie jangan buat perangai macam ni.

Tuesday, August 16, 2016

Officially an IB Survivor

Rasa seronok pulak baca entry awal-awal masuk KMB (lol syok sendiri). Segala perasaan takut, nak nangis sebab macam tak mampu gila nak habiskan 2 tahun IB but, Alhamdulillah I made it!!! (grin till my cheeks feel numb) graduated successfully (well not that really excellence of 45 points) but still Alhamdulillah for Allah ease me along the journey.

Bila orang tanya "nak tak ambik IB lagi?"

I would say no. Never once I'll say it's easy hahaha


Ok, selingan daripada Athirah sikit


Ain't going to tell how IB actually works in this entry. But surely IB isn't as easy as how it is pronounced. ((Not really, because Shafiqa once failed pronouncing the "Baccalaureate" part Hahahaha))


Last Saturday was our graduation day tapi camera rosak so hm banyak gambar curi je lah hahaha and Faiz bawak camera tapi dia tak guna so macam tak tau malu kita yang guna camera dia (rasa akward bila tak pegang camera lolz) mungkin Allah nak detach dan bersihkan diri ni daripada dslr huhu inshaaAllah ada rezeki beli baru. (Eh)



Gambar curi 1
Credit: Hanani

Alhamdulillah IB mengajar untuk setiap gambar yang diambil kena letak kredit. Ceh takdelah, poyo je. Setakat ambik dari Nani apa lah sangat hahahaha (kalau nani dekat sebelah sekarang ni mesti dia geram)

Biasalah bila majlis-majlis begini kita kena book tempat untuk parents dan ahli keluarga seawal yang mungkin. Bulan March rasanya, tangan aku ditarik oleh satu lembaga dan,

"Shizan! Kita ada benda nak tunjuk dekat awak"

Dia tarik sampai ke board (laluan ke DS) dan tunjuk listname student berserta bilangan kepala yang kita bayar untuk ke majlis graduasi.

"Awak paling ramai setakat ni"

Lepas tu seronoklah dia gelakkan kita

-_-

Tapi aku gelak je lah sebab kalau boleh memang nak bawak satu kampung pun hahahaha



Gambar curi 2
Credit: dapat dari farzana tapi tak tau dia dapat dari siapa


Bila dapat tau pasal majlis graduasi ni, abang terus bank in duit bayar untuk 6 orang T^T Ya Allah bergetar hati Allah je tau. Sebab masa tu exam pun belum lagi. Rasa macam nak nangis... macam mana kalau tak lepas... "kalau tak lepas, anggap sedekah je lah"  kata ibu. 


"Huwaa janganlah cakap macam tu nanti jadi doa" - aku

"Hah tau pun. Dia yang start dulu"- ibu


Bertuah jugak abang aku ni, dia boleh promote lagi dekat family group siapa nak ikut. Aku dekat KMB masa tu tak tau nak rasa apa dah. Beristighfar aku. Cerita dia boleh je bayar untuk ibu dengan abah je dulu. Dah keluar result nanti boleh tambah orang lagi ikut suka lah. Tapi belum apa-apa dah bayar untuk satu rumah sampai semorang ingat tahap konfiden aku kalau tiba-tiba kena ambik exam kira macam dah ready lah nak masuk dewan tsk tsk.


Ditakdirkan lagi result kitorang keluar masa 1st syawal 8.30pm waktu tempatan. Tak tau nak rasa suasana raya atau suasana debaran. Rasa bersyukur jugak sebab Allah hadiahkan satu bulan Ramadhan untuk berdoa dan disambung pula dengan 1st syawal gerak Perak, rasalah diri ni sebagai seorang musafir huhu doa orang musafir kan mustajab hihu. Belum kira lagi kawan-kawan yang tengah bercuti dekat Malaysia, semua aku whatsapp mintak doakan dapat yang terbaik.


Masuk waktu Maghrib dah mula sejuk tangan koff koff. Lambat jugak aku check malam tu sebab dekat kampung susah dapat internet. Sampai ke penjuru rumah aku duduk. Elok je nak tekan "result" button dekat bahagian atas web tu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Pooffff! *terputus*


Hilang signal terus. Beristighfar aku sebelum gelakkan diri sendiri. Bergerak lagi pergi penjuru lagi satu. Hilang lagi, aku duduk depan pintu. Tapi tak dapat lagi sampai aku duduk luar rumah, masuk kereta baru ada internet. Hahhh gigihlah jugak. Kawan semua dah whatsapp tanya update (whatsapp masuk pulak, chrome lambat sikit) member semua dah check, siap bagitau lagi result diorang T^T berdebar tau

Bila dah risau tu terbayanglah macam mana aku jawab hari tu. Takut jawapan macam kelakar sangat ke sampai pemeriksa lupa nak bagi markah. Ntah merepek je bayangan aku masa tu. Dan Alhamdulillah, 

lepas pointer JPA.

Untuk subjek HL rasa terkejut and bersyukur jugak. Sebab dapat gred yang kita tak pernah dapat. 

Contohnya macam chemistry, rasa segan and terkejut jugak sebab teruk hahahahaha padahal subjek tu macam konfiden gila masa keluar dewan. Tapi Alhamdulillah subjek yang kita menangis-nangis (baca: Maths dan Physics) pun unexpected. Tak pernah dapat gred macam tu. Rasa happy sangat terus whatsapp cikgu hahahahaha 

Alhamdulillah untuk semua rezeki. Teringat muka semua orang keluar dewan lepas paper 2 PhysicsHL. Semua macam sedih gila. Mungkin aura sedih tu kuat sangat sampai student yang tak ambik Physics pun tumpang rasa sayu tu. Diorang caring sangat T^T semua macam "Jan ok tak? Kita dengar Physics susah" lepas tu tiba-tiba dapat makanan apa semua. Bestnya cara Allah pujuk tu T^T




PhysicsHL hari tu sampai ada petition sebab soalan susah sangat hahahaha kalau baca comment dekat petition tu buat kita lega sikit. Sebab rupanya student dekat negara lain pun susah nak jawab. So takdelah rasa kita sorang je tak boleh jawab. Alhamdulillah, bila muhasabah balik Allah jua lah yang ilhamkan student from India tu untuk initiate the petition. Tahun ni soalan physics IB selaras satu dunia, tak asing ikut timezone macam dulu-dulu.

Sangat muhasabah lepas tengok result tu. Alhamdulillah Allah memang beri apa yang kita perlu, bukan yang kita mahu. InshaaAllah ini memang result yang terbaik Allah hadiahkan. Sebab for my degree course, most of the universities' requirement tekankan dekat Maths and Physics. Subject Chemistry jadi bonus lah kalau dapat score. Walaupun kita punyalah berharap nak Chemistry 7 hahahaha sebab sebelum keluar result tu rasa Chemistry lah harapan sebab Maths dengan Physics susah xwyrqtyfxjshabgdywasga subhanallah.



Saja upload yang ni untuk simpanan hehehe


Abah selalu bangga sebab aku ikut muka abah, dapatlah tempias handsome sikit huhu



(and the curse keep going: The incomplete E14D)

Congratulations to my 2 years classmate ^^ tak tau lepas ni dapat berkumpul ramai-ramai lagi ke tak. Hmm semua nak lari pergi Aussie je ni.


Alhamdulillah untuk 2 tahun yang mengajar. Moga apa yang Allah beri, ini yang terbaik. Terbaik as in kita makin dekat dengan Dia. Tak kisah kita di bumi mana, carilah dan kembalikan semuanya kepada Dia.


--One chapter ends, InshaaAllah another chapter begins


Update: 
Baru dapat gambar dari Faiz hahaha tak ada apa pun, just nak perkenalkan cikgu-cikgu yang banyak guide and support kita sepanjang IB :')



Mr Jay (English lect) and Mr Fadzlanor (Chem lect) sampai sekarang segan nak jumpa sir sebab Chem teruk hahahaha

Pn Aida -- garang sangat masa awal-awal masuk KMB. Serius, kalau tak siap kerja maths cuak tak terkata hahahaha kadang rasa macam nak menangis sebab tak faham tapi kena paksa siapkan soalan lol Tapi siapa yang pergi consult depan-depan ya Allah tc baik sangat :') So adik-adik pls jangan takut nak pergi jumpa cikgu dekat staff room 


 Pn Arni -- salah sorang tc yang berjaya buktikan tak semua cikgu maths garang :') Cuma bila tc marah dalam kelas rasa sedih sebab tc jarang marah kan, sebab tu bila tc marah rasa macam "apa kitorang dah buat ni" T^T

 Our language lecturers, Mr Jay and Pn Linda ^^ Antara kelas yang paling kurang stress. Stress cuma datang bila kena baca puisi dekat depan je hahahaha Malay lah yang paling banyak gelak. Tiap kali cikgu Linda nak marah mesti tak jadi sebab ada Sep :') 


Ustaz Taufek -- Rasa serba salah sangat sebab tak sempat habiskan hafazan T^T

Pn Mazlina, CBP advisor -- Walaupun tc tak pernah ajar kelas kitorang, tapi dah dua kali makan nasi kerabu dekat rumah tc :') terharu sangat sebab tc selalu ambik berat pasal kitorang


Andddd Sir Pawadi (Phys lect), Pn Marzini (Phys lect), Pn. Aida (Econs lect), Tc Fudgie (TOK lect), Pn Juliana (EE Advisor) -- Thankyou teachers for everything. One of the reasons why KMB selalu di hati is because the lecturers always did something yang menyentuh hati :') Apa jua yang datang dari hati pasti akan sampai ke hati.