Thursday, September 24, 2015

Mudah bagi kamu, tak senang untuk dia


Kerana jahiliyah dan struggle yang berbeza,
kita selalu terlepas pandang pengorbanan sahabat lain. 

Walau bagi kita amat kecil,
siapa tahu diam-diam dia sakit.

Bagi kamu 50rm tiada apa,
Untuk dia mungkin 50rm besar nilainya.

Dalam perkara yang lain, untuk ke mana-mana program
 setakat naik bas buruk bukanlah menjadi satu hal;
jangan lupa pasti ada yang menahan rasa, pusing kepala dan tak selesa. 

Tapi diam-diam, susah-susah, mereka lakukan juga, 
walau manusia tak nampak – bukanlah itu yang mereka kira
Kerana mereka sedar Allah itu sentiasa ada dan tahu apa yang dirasa.
"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya" [50:16]

Masjid KLIA, 2015

Membeli kasut berharga 80rm adalah struggle bagi dia.
Dahulunya ratus-ratusan dilaburkan hanya untuk sepasang kasut.
Walaupun 80rm masih besar di mata kita, tapi raikanlah susah payah dia. 
Sekurang-kurang dia mencuba

10rm yang didermakan oleh orang yang tiada apa, 
dan 10rm yang didermakan oleh orang berada tak sama sakitnya.

Dan bukanlah pengorbanan kalau tidak merasakan sakit.
Yang sakit itu moga Allah pandang.

Raikan pengorbanan dan susah payah sahabat kita.
Untuk buat sesuatu keputusan fikirlah masih ada hati-hati yang perlu diambil kira.
Mudah bagi kamu, tak senang untuk dia.

*Menaip sebaik sahaja terbaca entry ni dari Blog Teme*

Jalan dakwah ni tak mudah, sudah pastinya menuntut banyak pengorbanan. Tapi baiknya Allah Dia hadirkan orang-orang yang akan membantu sama; Masing-masing saling melengkapi. Dan antara perkara yang menguatkan mereka adalah ini;


"sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin jiwa-jiwa mereka,
dan harta-harta mereka dgn membayarnya dengan syurga" [9:111] ☺💞


(Salam Hari Raya Korban 1436H)

Oh yaaa lagi entri berkaitan Eid Adha dari belog:


Moga ramai dapat mengambil ibrah dari 2 penulisan hebat ini ^^



Tuesday, September 22, 2015

02. CAS - Sehati Serumpun 9.0

Assalamualaikum akak hensem, abang cantik sekalian,

Kali ni rasa nak taip pepanjang. Ntah mana datang masa yang banyak tu tak tahu lah. Nanti meroyan tak sempat nak siapkan assignment, pastu bagi alasan kat cikgu tak cukup masa. Derhaka jugak aku ni hahehihohu


Walau menyampah mana dengan IB, kadang-kadang sistem IB (Baca: International Baccalaureate) ni bagus jugak. Bukanlah nak bandingkan dengan sistem pendidikan Malaysia tapi ada benarnya kata kawan aku yang seorang ni,


"5 tahun belajar KOMSAS kat sekolah menengah, tak rasa pun sastera tu dalam diri. Tapi dekat sini (KMB) rasa macam... macam... masuklah. Rasa lebih hargai sastera tu, rasa seronok belajar teks-teks sastera"


Tak boleh nak tulis accurate sangat tapi tambah tolak macam tu lah. Aku angguk sebab rasa benda yang sama. Bila dia cakap baru aku sedar. Rasa best benauuuu belajar sastera tapi cuak gak IOC nanti gagap-gagap hahaha


IOC ni apa? IOC ni macam dia kasi kau satu teks, contoh (mana-mana puisi) pastu beberapa minit untuk kau analisis, dan kemudian 15 minit untuk kupas puisi tu. Suara anda akan dirakamkan. Saja brief mana tau kot kot ada junior berminat nak ambik IB (hahahahaha well you can, but not highly recommended)


Bukan silap cara mengajar. Ya Allah saya sayang sangat cecikgu sabda sampai rasa nak jadi macam mereka! Tapi mungkin sistem pendidikan kita yang tekankan untuk skor dalam eksam berbanding apa nilai yang student boleh dapat. Bagi mat saleh, sastera yang memanusiakan manusia. Kalau first language German, kena lah belajar sastera German gitu.




Dah kenapa Shahizan ni semangat sangat cerita pasal IB? Sebab Malaysians ni tahu A level je sobs padahal kitorang yang ambik IB ni sama je nyawa nyawa ikan nak tempuhi 2 tahun persediaan. Mana laaa tau ada junior yang nak ambik IB sebab dia suka cabaran ke. Aku jumpa je manusia dekat KMB ni bila ditanya "kenapa IB?"

"Sebab saya tak puas hati bila ramai seniors saya dulu kata IB susah. Saya bukan jenis senang nak percaya. Dan nak lah jugak rasa susah IB tu macam mana" Kata seorang pelajar yang dahulunya SPM 9A+


Menarik jugak lah kalau cerita pasal sistem IB ni. Walaupun selama ni belajar sains tulen, tak pepasal kena ambik jugak subjek sains sosial dan language. Terkapai-kapai jugak awalnya, tapi Alhamdulillah Allah permudahkan je.




Belum lagi cerita pasal requirement untuk dapatkan IB Diploma. Salah satunya kena buat CAS (baca: Amal bakti) selama 180 jam. Sebenarnya 150 jam je, tp KMB memang saja lebihkan, kot kot ada amal bakti yang tak diterima ke. Sedihkan manusia ni, hanya dengan beberapa syarat je aktiviti tu dikira sebagai CAS. Kalau dengan Allah, kutip sampah pun dah dapat pahala huhuhu tak tahu apa kaitan, tapi saja nak kaitkan.


Laporan CAS tu pulak kena ada reflection. Alahai alahai....


Tapi nampak tak hebatnya IB ni.  Nampak takkk? Tak nampak lettew hiu hiu ehem tak ada apa pun, poyo je aku ni. Sebenarnya dalam Islam pun sebelum tidur, kita digalakkan untuk muhasabah apa yang kita dah buat seharian. Dan IB ni latih kita untuk setiap event kena ada reflection. Cuma tak bestnya kena tulis pastu nanti ada orang baca, malulah. Kalau muhasabah sebelum tidur tu, dalam hati je. Rahsia kita dengan Allah hehehehe


Terjumpa masa buat eksperimen dekat Pantai Morib :')


Awal-awal dulu kena buat CAS rasa malas sangat sebab "Tolonglah bagi kitorang belajarrrrr je. Tak nak buat external pebende pebende ni semua" Berangan nak sistem cam student Alevel, hadap buku je huhu Poyo je kan, acah nak belajar. Ntah aku ni kalau suruh belajar pun bukan fokus, banyak main. Shahizan Shahizan *geleng kepala*


Nak buat cemana, mat salleh ni memang suka apa-apa yang berkaitan dengan charity dan amal bakti. Kalau nak buat PS untuk university habis semua pasal CAS kita sumbat hahaha dan sedikit sebanyak IB ni mengajar kita untuk mengamalkan apa yang Islam memang dah suruh dari dulu. 


Tapi lama-lama, CAS ni lah yang ditunggu-tunggu sebab nak hilangkan stress belajar. Masa Sem 1, pernah buat entry CAS di Taska Annurrr. Pergilah baca! Haha tak malu kan sekati je suruh orang baca. Best CAS dekat Taska, banyak bebudak comel belaka hihihi nanti kalau ada duit lebih nak cuci gegambar tu hadiahkan dekat Taska ^^ mesti bebudak tu happy tengok gambar diorang. Tunjuk gambar dari camera pun dah lompat-lompat excited haihh.



Walaupun di-gelakgelak-kan oleh kumpulan lain sebab CAS dalam KMB je, tapi diorang tak tahu betapa nikmatnya CAS dengan bebudak ni ^^


Untuk Sem 2 dan sem 3, disamping kena turun padang petang-petang (untuk claim cas hours) kitorang ada CBP (Class Based Project) ke Vietnam. Projek di salah satu masjid di sana, dan melawat orang-orang kampung untuk agihkan bahan asas (ewah ayat)


Siapa keluarkan peribahasa kera di hutan disusukan, anak di rumah kelaparan aku cepuk kang. Bukan kitorang yang pilih tempat projek ;'( Kolej dah sediakan tempat-tempat. 10 dalam negara, 10 luar negara. Kelas mana cepat, dia dapat gitu. Masa wakil kelas kitorang pergi tinggal beberapa tempat je lagi, dan vietnam dijadikan pilihan. Lagipun selagi pegangan akidah kita sama, tiada sempadan yang memisahkan. Kan? Ke tak? Ke cemana? Hah, jangan sampai aku start promote kelab HOPE (Humanitarian for Palestine) pulak herher


Alhamdulillah kebanyakan kelas yang pegang projek dalam negara banyak dah settle dengan CBP diorang.


CBP ni dengar macam mudah, tapi nak cari dana mashaaAllah subhanAllah. Masa ni lah rasa macam mana susahnya makpak kita cari duit. Dengan macam-macam dugaannya. Dengan stress EE, TOK, IA(s), IOC, IOP, dengan belajar lagi, dengan nak tulis blog lagi. Eh? etc etc taknak lah senaraikan semua nanti junior takut kihkih


Selain cari sponsor, kelas kitorang buat jualan dari sekecil-kecil benda. Roti sosej, Amsyuk Waffles, Askem Goreng, Burger Bakar, Domino's, Nasi Arab, Button badge, Skirts, tudung, handsocks, nasi lemak dekat stadium futsal etc etc. Eh rasa macam tak ada lah banyak sangat bergerak tapi bila menaip, baru sedar dah jual macam-macam hoho



Best tau jual pizza. Sendiri jual - Sendiri beli - Sendiri makan.


Registration Day Y1- Kelako je tau, jual tudung, handsocks bagai tapi ramai classmates lelaki yang jaga gerai hahaha kesian diorang. Semorang takut nak datang dekat pastu bisik dekat aku "Jan, nanti dekat blok ada lagi kan?" 


Megafair - Tak tahu nak terharu ke nak gelak dengan nama gerai yang diorang gantung, haih sayang betul dengan classmates ni.



Part yang paling payah, Niat. Niat tu. Hm sedih pulak. Kadang-kadang asyik fikir nak cari duit sampai terlupa niat. Adik-adik, ni akak nak pesan, kalau niat sekadar nak dapat CAS Hours, that's it! tu je la yang kita dapat. Tapi kalau niat lillahita'ala nak memudahkan saudara muslim dekat sana, inshaaAllah pahala yang berterusan Allah ganjarkan. Sebab hidup ni kan nak kejar akhirat tanpa lupakan bahagian dunia.


Sesiapa yang nak jadi sebahagian dari projek ni dan tak tahu bagaimana, boleh lah anda anda rujuk poster di bawah. InshaaAllah kami masih mengumpul dana, kalau ada rezeki, bulan Disember ni terus pergi elok habis je exam sem 3. Doakan segala urusan kami dipermudahkan.



"no one has ever become poor by giving"


Sunday, September 20, 2015

Mana mungkin sama



Tajuk sinetron habis hua hua


Sabda, 2013

Tak sangka boleh spent masa sejam untuk baca post-post lama. Mungkin ada yang menganggap sejam yang terbuang, tapi itu lah sejam yang digunakan untuk membandingkan shahizan dulu dengan sekarang.

Kisah yang dibaca, semua kisah serama. Ya Allah rasa sedih sangat, sayu, rindu. Sebab sedar je semua tu tak boleh patah balik. Kisah-kisah yang tak semua orang alami, kisah yang mana mungkin dapat dijual beli.




Memandangkan aku adalah manusia yang sangat suka pada tarikh dan masa, jadi bebenda cemtu sangatlah signifikan. Sebab boleh rasa "Uyohhh dah 2 tahun berlalu." Bukan entry dalam blog ni je, tapi buku-buku nota CAMPAP dari F1 sampai F5 yang aku wujudkan setiap tahun -- Nampaklah, nampak perkembangan diri ini bagaimana. Tak percaya sebab dah 6 tahun, masih tak move on lagi dengan blog ni. Tak percaya jugak betul ke aku yang taip semua entry lama tu? Huhuhu


Suka bila cikgu Malay mula bertanya soalan yang buat otak rasa tergaru-garu,
"kenapa di setiap sajak, penyajak akan tulis tarikh?"


"Sebab dari tahun ke tahun kita dapat lihat bagaimana pemikiran penyajak tu berubah. Contohnya Usman Awang, kalau waktu muda-mudi banyak sajak bertemakan perjuangan tapi semakin mendekati usia senja tema sajak mula berubah kepada tema kasih sayang."


Ntahlah, rasa rindu bila baca post-post lama. Rindu apa, tak tahulah. Rindu dormmates, classmates, batchmates, cecikgu, juniors, langit bagan. 







Rasa makin matang (hahahaha yeke?) dapatlah rasa yang cara penulisan tu dah tak sama. Shahizan dah nak masuk 20 tahun hahahahaha ya Allah seramnya nak taip dua-pullll.. hmmmm hmm k


Tapi itu lah hakikatnya. Buat kita sedar yang Allah Maha Berkuasa, dan sangat cantik aturan Allah macam mana Dia sentuh hati hamba-hambaNya. InshaaAllah, masih dalam usaha perbaiki diri menjadi Abdullah sejati.


Dan doa-doa dari anda itu sangat saya perlukan (:

Thursday, September 17, 2015

Current mood






EE
CBP
Physics IA
Malay WA
TOK Essay
Econs IA(s)
English WA
Chemistry IA
PAI Translation
Maths Exploration


A005

[94:5]

Saturday, September 05, 2015

Jalan baru

2 minggu lepas gerak ke Perak. Benda plan last minute. Kesian kawan yang kununnya nak gerak hari Rabu tapi sebab aku ada kelas, tiba-tiba dia pun gerak 3 hari kemudian (sabtu) sama-sama dengan aku T^T rasa bersalahnya.


Tak tau kenapa last week rasa nak pergi sangat Perak. Sebab makin lama makin ramai cikgu pindah keluar dari Sabda. Lepas ni kalau pergi sana tak tau nak melawat cikgu apa dah (nanges) dan waktu ni je pun masa yang agak-agak free untuk jumpa kengkawan dekat Perak. Lepas ni dah bizi, memasing dah mula masuk U sobs makin susah nak jumpa.




dan bertolaklah aku dan safiyyah ke teluk intan/bagan datoh seawal 8 pagi Sabtu 210815


Oh ya, pergi sana mintak tolong abang yang hantarkan huhuhu Kononnya perjalanan pergi aku nak drive. Kot kot lah dapat anugerah adik paling bertimbang rasa sebab atleast takdelah abang penat pergi-balik dia yang drive herherher


Tapi kita hanya mampu merancang kan *cough* tiba paginya rasa macam tak sanggup pulak nak drive. Aku ni macam ada satu penyakit di mana bila masuk kereta je mesti rasa nak tidur. Dia macam best tau tidur dalam kereta ni. Rasa macam duduk dalam buaian. Tapi dah besar gajah tak mampu lah nak masuk buaian. Berangan tidur dalam kereta je lah.


Masa dalam kawasan KL macam hmm bolehlah boleh, segar lagi. Tak sampai hati nak tidur. Dah lah suruh abang hantar lepas tu biar dia drive sorang-sorang. Radio pulak ikut taste aku, lagu pelan-pelan. Tertidur kang semorang dalam kereta tu. Hahhhhhh


Tapi serius, tidaklah hamba mampu. Ntah dah sampai mana tetibe TERlelap hehehehehe


Sampailah satu masa aku terjaga balik, tetibe rasa pelik. rasa abang ni lalu jalan yang aku tak pernah lalu sepanjang 5 tahun ulang-alik Bagan Datoh. Dia rasa macam WOW gila lah! Pemandangan dia lawa sangat. Rasa nak nangis je masa tu. Daripada mengantuk terus tak pejam mata sebab nak hadam semua pemandangan sepanjang jalan tu.



Sebab jalan ni first time kita lalu kan. Jakun sikit (banyak sebenarnya). Lagi-lagi bila view dia lawa. First time balik bagan bukan kelapa sawit semata kiri dan kanan. Masuk jalan kampung, Kampung Tengi tak silap. Best sangat! Kiri kanan jalan ada je signboard "Subhanallah"-"Alhamdulillah"-"Allahuakbar"


Aku rasa setiap saat aku "Wahhhh cantiknya" - "Uyohhhh" - "Eh ada ladang lah!". Kalau korang ada dekat situ, mesti rasa nak tampar je shahizan ni sebab annoying sangat -- jakun T^T nak lalu lagi jalan tu


"Ahhh kau jangan berangan, Sekali ni je aku belanja lalu jalan ni" -- kata abang

Alaaaaa *kesat air mata*



Aku tau engkorang rasa biasa je. Tapi aku rasa luar biasa sebab selama ni balik bagan datoh nampak kelapa sawit je T^T



Tak tak, memang tak nak cerita pasal sabda pun. Entri ni sebenarnya nak cerita yang aku discover jalan baru untuk ke bagan datoh hohoho tapi alang-alang dah sebut pasal sabda ni en -- kitorang sempat jugak lah seludup masuk ke kawasan aspuri (sebab pak guard tengah tidur hahahaha) singgah dorm junior.




Seb bek lah diorang ni baru balik dari kelas -- prep pagi. Molek-molek je semua dengan baju outing pastu kitorang cam, "ehhh korang pergi pakai tudung balik! Jom lah tangkap gambar!"

Tak tipu, jeles tengok plan kedudukan dorm sekarang. Locker semua rapat ke dinding, katil tengah-tengah, dah tak ada pembahagian side A dengan side B T^T pastu ampaian berbumbung, ditambah lagi ampaiannya berjuta-juta pulak tu (eyy over je) siap letak label lagi, satu dorm dapat satu ampaian.

Jelesnyaaaaa :((((( kbai


Ntah bila nak move on bercerita tentang sabda ni