Tuesday, August 23, 2016

Bertemu dan berpisahnya kita


Early 2015, surau Blok F (asar)


“Assalamualaikumwarahmatullah”

elok memberi salam, elok kepala menghadap ke hadapan,

bahu disentuh pula. 

“Awak, dapat mesej dari akak tak?”

“Tak” – bingung

“Awak free tak? Pergi surau blok D jom”

“Ok, saya siap-siap dulu”




Tak pernah disangka sejak petang tu bermulalah satu kehidupan baru. Bertemu dan berkumpul bersama mereka yang bukan sekelas, bukan pula berkongsi course yang sama. Perancangan dan prioriti juga mula berubah. Kadang hingga ke malam berkumpul untuk mencapai tujuan yang satu.

Datang dari latar belakang yang berbeza takkan dapat menghalang perancangan Allah untuk himpunkan kita. Kalau bukan kerana Allah mungkin kita tidak akan bertemu dan berkenalan pun.


"Kerana Allah dan Rasul kita mengerti mengapa kita berukhuwah" - Teh


Bila mana rasa macam tak mampu dan nak terjatuh, Allah terus hantar bantuan melalui mereka. Agar iman tidak lemah, semangat juang tidak turun. Rindu nak berqadhaya bersama. Awal bulan tadi dapat jumpa 10 orang pun dah buat hati saya berbunga-bunga :''') Rindu sangat nak tengok muka semuanya.




"Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali Allah, dan janganlah kamu bercerai-berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatNya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk." (Al-Imran:103)



 Sebagaimana bertemunya kita kerana Allah dan Rasul,
semoga begitu jualah berpisahnya kita kerana Allah dan Rasul.

Allah yuftah alaikum di medan seterusnya akhwati fillah!

Monday, August 22, 2016

Bubble ll

This entry was made on early July.
So sebenarnya ada je entry bulan July cuma tak publish je hahaha

July, 11th
The "bubble" post was an unintentional one (planning to write about something else but...) Haihhh k the idea was the "bubble" actually. Maybe that post can be the best intro for this entry? Huhuhu ayat bekap



*play*



Tak pernah sangka pun Allah akan hantarkan aku sahabat yang sangat mudah untuk masuk "bubble" kita. Tak perlu dia bertanya, laju je aku bercerita. Kadang, "weah semalam aku ada mimpi tapi lupa mimpi apa!" pun diberita. Orang yang paling sabar bila nampak aku marah. Bila ramai kata tak pernah nampak aku marah aku terus gelak, sebab siapa suka tunjuk kelemahan diri kita. Kecuali dengan orang yang betul rapat dan kita selesa.

Tak perlu pun nak plan untuk sekumpulan dengan dia. Semua Allah aturkan. Bermula dari orientasi, sekelas, G4, CAS Taska, TOK viva voce (sebenarnya banyak lagi sampai terlupa. nanti dah ingat aku update sikit-sikit hahaha) tak perlu pun buat apa tapi jambatan hati itu Allah bina.

Manusia yang aku sendiri tak pernah tahu warna favourite aku apa, tapi dia konfiden pula kata, "aku dah agak kau pilih tu" sebab warna yang aku suka begitu begini. Bila dia cakap baru perasan, apa-apa yang aku puji cantik rupanya berwarna itu. Wujud juga orang yang sedarkan kita kegemaran kita apa. Walaupun tak pernah disebut secara formal , "aku suka ini..." tapi masing-masing dah boleh baca dan layankan saja.

81.1 GB gambar dan video kisah yang terkumpul dari KMB, tak ada satu pun gambar bersama. Sebab tentunya kalau bukan aku yang memegang kamera, pasti dia. (Susah jugak bila suka benda sama ni)


Eh, ada rupanya

(Ok kita tukar mood)


Kadang-kadang kita macam ada language barrier kan.

Bila tengah sembang-sembang, tetibe kau tersangkut sebab tak tau apa "perkataan" yang sesuai dalam malay. Lepas tu translate dalam english dan aku pulak tak tau perkataan apa yang kau guna tu. Sebab kau ni suka guna vocab yang power-power je hahahaha

Ada jugak perkataan "melayu kampung" yang aku guna kau tak tau pulak apa benda tu. Lepas tu tanya aku, "english dia apa?", aku pulak stress sebab vocab aku mana luas. eyy susah jugak kadang-kadang. Engko ni random sungguh, tetibe bagi aku vocab baru tak kisahlah aku tengah jalan, makan, naik tangga, hingga runtuhkan rasa malu untuk tanya "apa maksud benda ni weah?" -- terima kasih jadi kamus bergerak saya :')




Kawan yang kita boleh nak cerita pasal stokin dengan handsocks baru yang cute (girls being girls). Kadang bila dapat pakai stokin-handsocks yang match dengan baju rasa cam sempurna sungguh hari tu hahahaha Nanti birthday, kau kasi handsock, aku kasi socks je lah eh. Tak payah fikir susah-susah (lol dah demand hadiah)

Antara member yang akan terus msg kita bila whatsapp hanya single tick. Sebab kemungkinan besar aku takkan online pun satu hari hahaha yang faham sangat aku memang tak suka kalau benda penting orang bagitau through personal whatsapp. Sebab eh mestilah benda urgent kot, tapi expect semorang online 24/7.

Orang yang perangainya macam kita -- rasa awkward nak buat surprise and kasi hadiah depan-depan. Sedih jugak sebab tak tau nak buat apa masa kau down dengan TOK. Nak tolong TOK pun diri sendiri tak power. So cara yang kurang sikit rasa segannya ialah letak coklet dekat tingkap bilik lepas tu txt,

"weah tadi nampak macam ada benda kat tingkap kau. Cuba pergi tengok."

Esok pergi kelas macam tak ada apa-apa pun yang berlaku. Nasib baik memasing tak cakap apa-apa. Sebab aku tak tau nak bagi reaction apa nanti. Macam dah ada peraturan yang tertulis pulak, "pls jangan cakap apa-apa pasal benda tu! Plss", syukurr masing-masing diam hingga keesokan harinya.

Pernah masuk bilik tetibe nampak ada penanda buku atas meja aku. Tapi tak ada nama pemberi (kengkawan KMB baik sangat sebab suka selit nota cam bagi semangat gitu) so aku tanyalah masa makan kat DS,

"Eh ada bagi aku bookmark ke semalam?"

"Kenapa tanyaaaaa? Malulahhh!"

Ok. K. Tanya je. Sebab tak ada nama. Rupanya kena bukak plastik penanda tu dulu. Ada note dalam tu. Yelah, sebab kalau dapat barang dalam plastik rasa sayang nak bukak. Ingat aku tak segan ke tanya soalan tu huehue

*Sentiasa rasa kagum dengan orang yang reti bagi hadiah depan-depan



Selalunya orang akan stress masa sem 3 sebab workloads yang bertimpa-timpa. Alhamdulillah sem 3 dipermudahkan, atau mungkin sebab dah penat stress dan lali kesan dari sem 2. Yaaa, sem 2 sensitif benar masa tu. Setiap kali teringat yang JPA nak buang student kalau tak reach requirement sem exam terus rasa nak nangis sebab (weah susah gila rasa macam tak mampu nak puaskan hati sponsor)


Ada sekali tu bukan rasa nak nangis, tapi mental breakdown mashaaAllah teruk benar. Duduk pulak sengsorang kat belakang kelas mulalah nak fikir bukan-bukan. Member ni kalau tengok orang tengah mental breakdown terus lari (sebab tak reti nak pujuk) tapi tak kisahlah sebab aku pun jenis cemtu jugak huhahuha. Tak tau nak buat apa kalau orang nangis. Tapi aku baik sikit sebab aku tak lari hahahaha (tak boleh lupa kau lari bila nampak jiran kau nangis)


So kalau tengah sedih aku tak kisah pun orang approach atau tak sebab nanti macam lagi sebak. Sebab tu bila sedih cari port yang tak ada orang dulu huhu




Sampailah satu masa ni dapat surat masa sem 4. 

"I couldn't help you in any sort of way that time... (bla bla bla) The only thing I could offer was prayers. And thank God that Allah answered my prayers by you being here right at this moment" (March, 2016)

Rasa cam nak nangis (gembira, terharu) sebab terasa sangatlah yang Allah bagi kejayaan ni bukan sebab usaha kita semata tapi ada doa orang lain (ibu, abah, kawan) yang Allah makbulkan. Tak kisah pun masa tu kau tak buat apa, sebab kalau aku jadi kau, aku macam tu jugak kot hahahaha serius nii. Paling tak tahan, ayat pertama dalam surat tu "tak tau nak cakap english ke malay lol"


For these 2 years kau sentiasa ada as support system cukup untuk buat aku rasa sayangnya Allah pada hamba-hamba Dia, Sangat!


Terima kasih untuk sama-sama tak tidur malam siapkan that "Au Revoir" masa sem 1, banner megafair masa sem 2, banner "Sehati Serumpun" for Y1 registration day dan gantung sama-sama awal pagi masa hujan. Kalau kau tak teman, aku pun malas nak siapkan. Terima kasih tumpangkan rumah, sama-sama rewang siapkan makanan untuk jamuan raya walaupun akhirnya kau tak dapat pergi sebab deman.


Thankyou classmate for the effort T^T ntah berapa banyak tangan buat ni hahaha

Terima kasih sebab selalu teman ambik bakul dobi. Bawak sama-sama sampai blok. Terima kasih teman belajar sampai awal pagi, teman nak consult cikgu-cikgu sebab takut kalau pergi sorang kena attack tak tau nak cakap apa. Terima kasih sebab selalu share cheesecake. Terima kasih sebab selalu alert setiap kali lengan baju terselak and tolong tarikkan handsocks. Terima kasih sanggup pegang kaki and seret aku untuk pergi KULSEM.


Terima kasih sebab selalu bawa pada kebaikan.


Terima kasih sebab selalu teman susah senang T^T





IB wasn't easy if Allah didn't sent you around. You're truly one of His gifts.


Alhamdulillah.


Update: August, 16





And thankyou for this video too :') The one that u suppose to give me during sem 2. Tapi bagi after graduation day. Procrastination at its best betul :''''') Pls dah pergi Aussie jangan buat perangai macam ni.

Tuesday, August 16, 2016

Officially an IB Survivor

Rasa seronok pulak baca entry awal-awal masuk KMB (lol syok sendiri). Segala perasaan takut, nak nangis sebab macam tak mampu gila nak habiskan 2 tahun IB but, Alhamdulillah I made it!!! (grin till my cheeks feel numb) graduated successfully (well not that really excellence of 45 points) but still Alhamdulillah for Allah ease me along the journey.

Bila orang tanya "nak tak ambik IB lagi?"

I would say no. Never once I'll say it's easy hahaha


Ok, selingan daripada Athirah sikit


Ain't going to tell how IB actually works in this entry. But surely IB isn't as easy as how it is pronounced. ((Not really, because Shafiqa once failed pronouncing the "Baccalaureate" part Hahahaha))


Last Saturday was our graduation day tapi camera rosak so hm banyak gambar curi je lah hahaha and Faiz bawak camera tapi dia tak guna so macam tak tau malu kita yang guna camera dia (rasa akward bila tak pegang camera lolz) mungkin Allah nak detach dan bersihkan diri ni daripada dslr huhu inshaaAllah ada rezeki beli baru. (Eh)



Gambar curi 1
Credit: Hanani

Alhamdulillah IB mengajar untuk setiap gambar yang diambil kena letak kredit. Ceh takdelah, poyo je. Setakat ambik dari Nani apa lah sangat hahahaha (kalau nani dekat sebelah sekarang ni mesti dia geram)

Biasalah bila majlis-majlis begini kita kena book tempat untuk parents dan ahli keluarga seawal yang mungkin. Bulan March rasanya, tangan aku ditarik oleh satu lembaga dan,

"Shizan! Kita ada benda nak tunjuk dekat awak"

Dia tarik sampai ke board (laluan ke DS) dan tunjuk listname student berserta bilangan kepala yang kita bayar untuk ke majlis graduasi.

"Awak paling ramai setakat ni"

Lepas tu seronoklah dia gelakkan kita

-_-

Tapi aku gelak je lah sebab kalau boleh memang nak bawak satu kampung pun hahahaha



Gambar curi 2
Credit: dapat dari farzana tapi tak tau dia dapat dari siapa


Bila dapat tau pasal majlis graduasi ni, abang terus bank in duit bayar untuk 6 orang T^T Ya Allah bergetar hati Allah je tau. Sebab masa tu exam pun belum lagi. Rasa macam nak nangis... macam mana kalau tak lepas... "kalau tak lepas, anggap sedekah je lah"  kata ibu. 


"Huwaa janganlah cakap macam tu nanti jadi doa" - aku

"Hah tau pun. Dia yang start dulu"- ibu


Bertuah jugak abang aku ni, dia boleh promote lagi dekat family group siapa nak ikut. Aku dekat KMB masa tu tak tau nak rasa apa dah. Beristighfar aku. Cerita dia boleh je bayar untuk ibu dengan abah je dulu. Dah keluar result nanti boleh tambah orang lagi ikut suka lah. Tapi belum apa-apa dah bayar untuk satu rumah sampai semorang ingat tahap konfiden aku kalau tiba-tiba kena ambik exam kira macam dah ready lah nak masuk dewan tsk tsk.


Ditakdirkan lagi result kitorang keluar masa 1st syawal 8.30pm waktu tempatan. Tak tau nak rasa suasana raya atau suasana debaran. Rasa bersyukur jugak sebab Allah hadiahkan satu bulan Ramadhan untuk berdoa dan disambung pula dengan 1st syawal gerak Perak, rasalah diri ni sebagai seorang musafir huhu doa orang musafir kan mustajab hihu. Belum kira lagi kawan-kawan yang tengah bercuti dekat Malaysia, semua aku whatsapp mintak doakan dapat yang terbaik.


Masuk waktu Maghrib dah mula sejuk tangan koff koff. Lambat jugak aku check malam tu sebab dekat kampung susah dapat internet. Sampai ke penjuru rumah aku duduk. Elok je nak tekan "result" button dekat bahagian atas web tu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Pooffff! *terputus*


Hilang signal terus. Beristighfar aku sebelum gelakkan diri sendiri. Bergerak lagi pergi penjuru lagi satu. Hilang lagi, aku duduk depan pintu. Tapi tak dapat lagi sampai aku duduk luar rumah, masuk kereta baru ada internet. Hahhh gigihlah jugak. Kawan semua dah whatsapp tanya update (whatsapp masuk pulak, chrome lambat sikit) member semua dah check, siap bagitau lagi result diorang T^T berdebar tau

Bila dah risau tu terbayanglah macam mana aku jawab hari tu. Takut jawapan macam kelakar sangat ke sampai pemeriksa lupa nak bagi markah. Ntah merepek je bayangan aku masa tu. Dan Alhamdulillah, 

lepas pointer JPA.

Untuk subjek HL rasa terkejut and bersyukur jugak. Sebab dapat gred yang kita tak pernah dapat. 

Contohnya macam chemistry, rasa segan and terkejut jugak sebab teruk hahahahaha padahal subjek tu macam konfiden gila masa keluar dewan. Tapi Alhamdulillah subjek yang kita menangis-nangis (baca: Maths dan Physics) pun unexpected. Tak pernah dapat gred macam tu. Rasa happy sangat terus whatsapp cikgu hahahahaha 

Alhamdulillah untuk semua rezeki. Teringat muka semua orang keluar dewan lepas paper 2 PhysicsHL. Semua macam sedih gila. Mungkin aura sedih tu kuat sangat sampai student yang tak ambik Physics pun tumpang rasa sayu tu. Diorang caring sangat T^T semua macam "Jan ok tak? Kita dengar Physics susah" lepas tu tiba-tiba dapat makanan apa semua. Bestnya cara Allah pujuk tu T^T




PhysicsHL hari tu sampai ada petition sebab soalan susah sangat hahahaha kalau baca comment dekat petition tu buat kita lega sikit. Sebab rupanya student dekat negara lain pun susah nak jawab. So takdelah rasa kita sorang je tak boleh jawab. Alhamdulillah, bila muhasabah balik Allah jua lah yang ilhamkan student from India tu untuk initiate the petition. Tahun ni soalan physics IB selaras satu dunia, tak asing ikut timezone macam dulu-dulu.

Sangat muhasabah lepas tengok result tu. Alhamdulillah Allah memang beri apa yang kita perlu, bukan yang kita mahu. InshaaAllah ini memang result yang terbaik Allah hadiahkan. Sebab for my degree course, most of the universities' requirement tekankan dekat Maths and Physics. Subject Chemistry jadi bonus lah kalau dapat score. Walaupun kita punyalah berharap nak Chemistry 7 hahahaha sebab sebelum keluar result tu rasa Chemistry lah harapan sebab Maths dengan Physics susah xwyrqtyfxjshabgdywasga subhanallah.



Saja upload yang ni untuk simpanan hehehe


Abah selalu bangga sebab aku ikut muka abah, dapatlah tempias handsome sikit huhu



(and the curse keep going: The incomplete E14D)

Congratulations to my 2 years classmate ^^ tak tau lepas ni dapat berkumpul ramai-ramai lagi ke tak. Hmm semua nak lari pergi Aussie je ni.


Alhamdulillah untuk 2 tahun yang mengajar. Moga apa yang Allah beri, ini yang terbaik. Terbaik as in kita makin dekat dengan Dia. Tak kisah kita di bumi mana, carilah dan kembalikan semuanya kepada Dia.


--One chapter ends, InshaaAllah another chapter begins


Update: 
Baru dapat gambar dari Faiz hahaha tak ada apa pun, just nak perkenalkan cikgu-cikgu yang banyak guide and support kita sepanjang IB :')



Mr Jay (English lect) and Mr Fadzlanor (Chem lect) sampai sekarang segan nak jumpa sir sebab Chem teruk hahahaha

Pn Aida -- garang sangat masa awal-awal masuk KMB. Serius, kalau tak siap kerja maths cuak tak terkata hahahaha kadang rasa macam nak menangis sebab tak faham tapi kena paksa siapkan soalan lol Tapi siapa yang pergi consult depan-depan ya Allah tc baik sangat :') So adik-adik pls jangan takut nak pergi jumpa cikgu dekat staff room 


 Pn Arni -- salah sorang tc yang berjaya buktikan tak semua cikgu maths garang :') Cuma bila tc marah dalam kelas rasa sedih sebab tc jarang marah kan, sebab tu bila tc marah rasa macam "apa kitorang dah buat ni" T^T

 Our language lecturers, Mr Jay and Pn Linda ^^ Antara kelas yang paling kurang stress. Stress cuma datang bila kena baca puisi dekat depan je hahahaha Malay lah yang paling banyak gelak. Tiap kali cikgu Linda nak marah mesti tak jadi sebab ada Sep :') 


Ustaz Taufek -- Rasa serba salah sangat sebab tak sempat habiskan hafazan T^T

Pn Mazlina, CBP advisor -- Walaupun tc tak pernah ajar kelas kitorang, tapi dah dua kali makan nasi kerabu dekat rumah tc :') terharu sangat sebab tc selalu ambik berat pasal kitorang


Andddd Sir Pawadi (Phys lect), Pn Marzini (Phys lect), Pn. Aida (Econs lect), Tc Fudgie (TOK lect), Pn Juliana (EE Advisor) -- Thankyou teachers for everything. One of the reasons why KMB selalu di hati is because the lecturers always did something yang menyentuh hati :') Apa jua yang datang dari hati pasti akan sampai ke hati.




Monday, August 08, 2016

Random Rant

Lama tak update. Untuk orang yang pernah berwawasan untuk buat atleast 1 post/month seperti aku (cough) rasa macam lama pulak tinggalkan benda ni. Tengok last post (June) dan sekarang dah August.

Ntahlah, rasa tak best nak menulis dalam zaman screenshot dan viral ni. Kadang rasa tah papenya zaman yang aku lalui sekarang. Tengok berita pun, diorang screenshot ulasan-ulasan menteri dari facebook, ucapan artis dari twitter. Sampai rasa "eh kerja wartawan sekarang ni duduk depan komputer dan scroll social media je ke?" huhu siapalah hamba untuk judge pekerjaan mereka. Tapi serious lah korang rasa reliable ke benda-benda screenshot ni? Lepas tu up masuk berita. Macam... eh berita ni kelakarlah.

Sangat bahaya untuk keluarkan pendapat sekarang. Fikir betul-betul. Jangan ikut sangat emosi marah tu. Kadang kita marah 2 minit je. Tapi sayang orang dah screenshot status emosi kita. Itulah terlajak perahu boleh diundur, terlajak status orang screenshot. Walaupun acc twitter kita private, tapi aku still beware dengan zaman screenshot ni haih.

Banyak kali je nak tweet bila rasa tengah marah tu (syaitonirrajim) tapi tiap kali nak tekan "tweet" button tu mujur timbul rasa untuk discard balik. Kadang terlepas jugak tapi selalu rasa tak sedap hati and terus delete balik. Tak best lah kan kalau rasa marah yang kurang seminit tu nanti rosakkan relationship kita dengan orang lain. Walaupun kita rasa itu twitter kita dan kita punya hak, tapi tweet baik-baik je eh hehe atau benda gembira atau apa-apa je yang tak akan beri kesan buruk pada diri kita.

Yang lagi kelakar bila bukak facebook orang upload screenshot dari twitter. Dekat twitter screenshot status/comments dari FB. Dia jadi kelakar sebab akan ada 2 views yang berlainan untuk 1 benda yang sama bila golongan yang mendominasi facebook kebanyakannya orang tua dan golongan professional. Tapi twitter pulak bersepah dengan anak muda yang bercinta, tak kurang juga yang patah hati, kesempitan hidup di universiti dan sebagainya.

Sebab tu bagi aku tak sesuai sebenarnya bila bawak isu facebook ke twitter dan sebaliknya. Contoh, bila lawak twitter dibawa ke facebook, akan ada banyak negative comments sebab sarcasm di twitter akan diambil serius (alasan: seperti perenggan di atas). Sama jugak bila isu facebook dibawa ke twitter kemudian diulas dengan penuh rasa pemberontakan oleh warga twitter (alasan: seperti perenggan di atas)

Titik persamaan antara 2 golongan ni bila diorang dapat screenshot "status menarik" dari wechat.... Eh tak fahamlah jenis manusia yang suka viralkan kelemahan orang lain. Ke korang faham sebenarnya?

Warga Wechat yang paling tabah sebenarnya. Walaupun dihentam berkali-kali sebab penggunaan/ejaan bahasa inggeris yang silap, diorang tetap mencuba tanpa rasa rendah diri. Yang ejek-mengejek sampai viral ni memang bangsa kita punya perangai je. Mat Saleh punyalah tak heran grammar berterabur ke apa. Tak boleh ke kita ajar dan betulkan english dia terus? Kenapa perlu viralkan kesalahan?

At the end, aku rasa blogspot paling selamat sekarang ni hahahaha sebab tak ada siapa singgah dan baca. Kalau ada pun ntah sorang dua yang tak move on macam aku lagi ni kot. Ramai blogger dah berhenti blogging. Kalau nak keluarkan pendapat semua dah boleh tulis panjang-panjang dekat facebook, tak perlu buat blog pun.

Looking back at my previous posts and blog archive, tak sangka hampir 7 tahun jugak bertapa dekat sini (since 2009 sebenarnya tapi banyak post masuk draft). Bloggers zaman aku awal-awal bukak blogspot dulu pun ramai dah kahwin. Irinie Nadia pun dah nak masuk anak ketiga, Maria Elena dah dua anak. Fatin Liyana pun :') how time flies.

Sayang sebenarnya nak delete blog. Dulu buat pun memang untuk ceritakan benda yang kita lalui kat asrama. Acah lepas SPM nak all out lah semua kisah. Tapi itulah, acah je tu. But still, apa yang ada ni pun bila baca balik kemain jugaklah mood rindu dia.

Sama jugak bila dah masuk KMB. BANYAK SANGAT BENDA NAK CERITA. Tapi sebab tak ada masa. Setiap kali nak update blog mesti waktu tu dalam kereta lah, laptop tak ada, jauh dari rumah. At the end, kita bisik dan cerita dalam hati je huhu kalaulah apa yang kita bisik ni terus tertulis.

Kisah dari KMB terlalu banyak yang beri kesan pada diri. InshaaAllah satu hari nanti blog ni akan dibanjiri kisah-kisah sepanjang IB dan moga bermanfaatlah untuk generasi seterusnya yang mengambil IB huhu


Bestnya, lama tak membebel :')


Assalamualaikum.


Oh wait, rasa pelik pulak tak letak gambar.



Antara tempat yang kita selalu lari bila stress dengan IB