Friday, May 16, 2014

03. Selamat Hari Guru - Perbezaan Murid Dulu dan Murid Sekarang


Zaman sekarang ni nak jadi guru memang payah. Bukan payah apa. Perangai manusia pun makin pelik kan. Taik mata pun buang tak bersih ada hati nak sembang cinta kudus. Ni kalau mak diorang baca mesti hancur luluh jiwa raga bergenang air mata.






Tergeliat tak lidah nak baca? Amboi baca dalam hati takkan tergeliat kot. Mana lah tau ada yang baca kuat-kuat nak bagi adik korang dengar jugak supaya dia insaf tak terikut gaya hidup tak sihat ni. Lama dah aku perati gambar ni. Ingat nak buat entry "Cinta Kudus Mohabbatein" ke apa ke, tapi macam emmm.....


Zaman aku sekolah rendah pun kengkawan sebaya kemain hangat bercinta. Aku nak ingat balik pun tak sanggup. Apatah lagi tahun 2014 sekarang ni. Yelah zaman aku bukan zaman budak-budak main smartphone. Zaman aku adalah ketika nak tanya kawan kerja sekolah pun guna telefon rumah dan ketika zaman member mula tukar phone Nokia Butterfly ke Sony Ericsson.


Dia macam.... yang phone untuk texting pun dah boleh buat budak sekolah rendah hanyut. Sekolah rendah k, sekolah rendah. Apatah lagi sekarang ni yang lahir-lahir je dah memancing ikan dekat iPad. Siap sign up account fesbuk padahal tak mumaiyiz lagi. Alahai dik, akak pun takde phone masa sekolah rendah. Speechless - wordless aku tak tau camne nak taip lagi.




Dan sekarang ni nak jadi guru sekolah rendah pun boleh dapat surat ugut dirogol. Diorang ni dekat sekolah memang belajar perkataan rogol je ke? Tak tau ke perkataan tu menakutkan T^T mashaaAllah anak anak ni. Aku jadi seram pulak. Macam mana tahun-tahun akan datang? Adakah gejala pelik ni akan menjadi-jadi? Atau akan datang masyarakat aku dah mengamalkan budi bahasa budaya kita secara keseluruhan mmmmmm


Dulu dan sekarang memang berbeza. Contohnya, masa tadika dulu paling basic aku belajar A for Apple. Tapi sekarang silibus kena ditingkatkan A for Astronaut. Astronaut tu Astronaut jugak, tapi baik ajar anak A for Allah hehe


Nak sembang pasal perbezaan dulu dan sekarang buat 5 entri pun tak cukup. Tetibe aku teringat batch aku ada buat video khas untuk hari guru tahun lepas. Ringkasan untuk entry ni. Maaf ada ralat pada tajuk video. 

Tajuk yang sebenar : Perbezaan Murid Dulu dan Murid Sekarang




Hahahahahaha aku gegelak je tengok video ni balik


hahahahahahaha kalau rasa tak lawak diam-diam je aku nak gelak ni


hahahahahahahahahahahahahaha


 minit ke 9:44
"kawan, kawan juga. Hormat perlu ada!"


-Tamat-

02. Selamat Hari Guru - 3 jenis guru harus diingat sampai mati


Dalam hidup ni ada 3 jenis guru yang kita tak boleh lupakan sampai mati.

  1. Guru pertama yang mengajar kau kalam Tuhan. Tak kira siapa orang pertama tu. Aku sendiri -- mak aku yang ajar dari iqra' ke Muqqadam ke al-Quran hihi
  2. Guru yang mengajar tentang ilmu dunia. Guru tadika - rendah - tusyen - menengah - kawan
  3. Guru yang mengajar kau memandu.



Tarik nafas......... Hembuzzzzz


Yang ketiga bukan aku ambil dari Lawak Kampus, Ujang, Apo - bukan bukan. Serius ni. Pernah ke aku memain. Aku serius kan! Hahhh kan dah keluar tanda seru. Yang ketiga tu antara yang terpenting sebab dia mengajar ilmu libatkan nyawa  (kata seorang pakar motivasi kepada guru memandu aku lalu diceramahkan kepada aku pula) Nampak tak permainannya di situ?


Memandangkan aku dah bukak kisah guru memandu ni, jadi aku nak cerita sikit tentang cikgu memandu aku. Sepanjang bercerita ni aku gelarkan dia dengan gelaran Cik Mie, acah-acah mesra gitu. Umur beliau ada laa dalam 63 tahun (kot). Rasanya dah 6 kali dia bagitau aku umur dia tapi aku asyik lupa kahkah tapi tahap kecergasan beliau macam baru 45 tahun.


Cik Mie ni kira dia bukak bisnes kelas memandu persendirian bukan macam syarikat besar macam SKEM-pebenda-tah tu. Kalau kau ambil dekat SKEM memang diorang ajar kau gitu-gitu selama 8 jam kau lulus ke tak lantak lah kan, asal diorang dapat gaji. Kalau nak tambah kelas kena tambah rm50. Ini SKEM ehmmmmm

SKEM - Suatu kawasan di mana Kancil beranak pinak


Tapi dengan Cik Mie ni dia bukan takat ajar aku pasal nyawa dan jalan raya. Sampai ke kesihatan, pemakanan semua dia nasihat. Kisah cinta monyet masa dekat sekolah dulu pun dia cerita. Kekadang kena ceramah agama dalam kereta. Cik Mie ni memang pot pet pot pet tak reti diam. Kekadang aku angguk je pebende semua dia kata. Bukan apa..... dah lah jalan yang aku lalu berbukit.... Tepi tu gaung.... Monyet banyak suka buat parti dekat situ... Aku pulak bukan pemandu cekap, kang tak pepasal dekat first page Metro, "Kancil terjun gaung". Tolonglah jangan sembang dengan aku masa lalu tepi gaung.


Dan apa yang bestnya Cik Mi ni, kalau kau tak power lagi bawak kereta dengan 8 jam kelas, dia akan kasi 6 jam kelas percuma. Ya Allah baiknya beliau. Semoga rezeki beliau dimurahkan. Dia siap cakap dekat aku, kalau aku lulus dia kasi hadiah rm50. Tapi aku gagal kahkahkah (gelak besar sebab nak cover rasa pilu T^T) lepas tu dia kasi lagi 4 jam kelas tak payah bayor. Baikkannnnn! Aku takleh lah jumpa orang gini rasa terharu tu susah nak hilang. 


Perasan tak perenggan atas ni macam takde benda pun kahkah Aku saja nak promote. Siapa area Taman Melati aku recommend daftar lah dengan dia hahaha memang fuhhh fames lah Cik Mie dekat kawasan ni. Makcik umor 46 tahun pun daftar sini.





Dan lagi, Cik Mie ajar aku untuk redha kalau gagal JPJ. Nasihat dia buat aku sedar yang biar aku gagal sekarang daripada aku bawak atas jalan pastu accident kahkahkah (gelak lagi nak sedapkan hati) Setiap kali berjaya buat something dia akan ingatkan aku

Ingat Cik Mie nak pesan ni, setiap kali kita lepas sesuatu ucap "laa haula wa laa quwwata illaa billaah" - tiada kehebatan dan kekuatan kecuali dengan Allah

Gagal atau lulus bukan JPJ yang tentukan. Tapi Allah yang gerakkan hati dan tangan mereka untuk tanda kertas tu

Tak apa biar gagal sekarang, soal ilmu kita jangan berkira. Biar bersusah dulu.

Lepas gagal tu aku rasa macam aku je yang happy dekat situ. Yang lelain siap buat open table, pibg, confession session. Aku? Aku bukak fon main game sementara tunggu kawan lain habis her her lifeless





Bukan apa... kalau marah tu boleh ubah keputusan JPJ aku pun nak marah jugak haha. Benda nak jadi juga kan. Hahh nampak tak kesan selepas otak aku dah kena basuh siap-siap dengan Cik Mie. Jadi aku dapat berfikiran waras dan bermuhasabah jap hahaha Banyak benda lagi aku kena belajar dari Cik Mie. Hal ehwal nyawa pulak tu. Padahal masa latihan perfect takde problem (acewah). Cik Mie pun ingat aku buat lawak masa aku call kata aku gagal. Tak pasal-pasal jadi pelawak kejap :')


"Allah tau aku tak cukup ilmu lagi pasal jalan raya ni, jadi Allah hold aku untuk lulus." -- kata shahizan kepada shahizan sementara tunggu Cik Mie datang ambik kitorang


Biasalah bila hari kejadian macam-macam boleh berlaku. Dengan kereta yang pepelik je aku dapat. Sedih jugak lah sbb aku bukan orang kaya yang tak heran repeat JPJ sejuta kali. Sesiapa nak taja aku bayar JPJ boleh whatsapp sepantas kilat kahkah asal mahal sangat sampai beratus ey aku lah kan. Stress. ((CIS APAHAL LARI TOPIK NI))


Tak kira lah sesiapa pun, asal dia sampaikan ilmu baru pada kita -- janganlah kita lupa guru-guru ni. Walaupun jawatan kita lebih tinggi satu hari nanti. Tapi please lah sedar diri. Takkan nak aku nyanyikan dekat telinga korang lagu Terbang Tunduk baru nak sedar diri eyy.


Selamat Hari Guru kepada semua guru! Doakan saya lepas JPJ akan datang hehe



Terima kasih baca sampai habis, nah saya belanja gambar sunset satu kehkeh

Jeti Bagan Datoh



0.1 Selamat Hari Guru - Kerjaya guru tu mulia



Senyum kit hehe - cecikgu SABDA

Tahu tak

Aku paling tak boleh dengar orang kata 

"alah cikgu je pun" 

"menyesal aku tak mohon IPG hari tu" -- ayat bebudak bila takde UPU terima. 



Aku bukan tak boleh apa. Tapi macam... kamon lah kenapa aku rasa statement macam ni jadikan profession seorang guru tu macam pilihan terakhir? Atau aku je rasa macam tu? Nak taip perenggan ni pun aku rasa sakit haih. Sakit hati limpa usus pankreas. Senak.

Kalau orang tanya aku nak jadi apa, jadi guru lah benda pertama aku fikir. Kemudian baru kerja yang jual-jual ubat. kerja bina bangunan. Kerja gali minyak. Kerja ukur jalan. 

Kalau aku nak throwback paling cikai pun zaman dedulu zaman sebelum Malaysia tukar nama lagi. Watak seorang guru lagi tinggi dari YB-YB yang goyang kaki. Contoh bila cikgu masuk pejabat pos, semua bagi laluan macam YB datang. Pehhh lap peluh jap. Kalau line panjang kau boleh dapat turn paling depannnnnnn sekali sebab kau guru. Sebab respeknya pada orang yang memberi ilmu kepada generasi mereka.

Mesti ada yang tuduh aku reka cerita ni. Aku tengok sendiri situasi camni, aku kan hidup dari zaman jepun lagi *flip tudung* hehe


"The best teachers teach from the heart not from the book" - cecikgu SKTM


Nak trobek jauh sikit, kita pandang Tamadun China. Bukan calang-calang manusia dapat jadi pengajar. Dan waktu tu pengajar merupakan kerja yang paling power. Power habis. Alah takkan dah lupa Sejarah. Aku yang tak suka sejarah pun ingat lagi silibus ni. Paling atas kot cikgu. Bukan enjinier bukan arkitek, bukan bukan. Tapi si penyampai ilmu. Kekadang aku pun tak paham asal gaji guru tak sama dengan para enjinier dan doktor. kahkah k ni bab lain. Hal duit kemudian, niat utamakan.

Bukan nak salahkan guru tapi sebab hal "terpaksa menjadi guru" dan "guru adalah pilihan terakhir" lah yang buatkan tamadun makin rosak. Maka beranak pinak lah generasi -- ramai yang tahu tapi tidak berilmu.

Jadi hati-hati lah bila menjadi guru. Bukan main sekati je buat keputusan, "eh result aku tak seberapa hmmm jadi cikgu je lah". Apa kau ingat yang jadi cikgu ni pesen result tak seberapa macam engko ke eyyy.


Bukan nak kata tak boleh jadi enjinier ke akauntan ke arkitek, tak tak. Boleh je. Cuma jangan padang rendah pada profession macam ni. Faham tak? Kalau tak faham scroll balik dr atas, kalau malas ctrl+w herher

Harapan aku untuk batch 96 yang berjaya masuk IPG, teruskan usaha murni engkorang untuk menjadi seorang lejen. Tajdid niat dan tahniah sebab pilih profession ni.




Aku?

Entoh lah. Aku belajar apa aku minat dulu. InshaaAllah ada rezeki aku nak mengajar. Tak kisahlah rendah ke menengah atau pensyarah hahaha

Selamat Hari Guru!

Saya sayang cecikgu semua.

Cecikgu comel sangat pakai baju sekolah hari ni hehe






Alahai gambar pecah. Biasalah, gambar curi dekat stegram je