Saturday, July 12, 2014

Macam mana?





Selama kita hidup mesti - pernah - akan - jumpa dengan manusia,


"saya tengok awak sekali je saya dah boleh baca awak ni orang macam mana."

"pakcik dah hidup lama, sekali pandang dah boleh baca dia ni macam mana"

"saya belajar psikologi, dari tandatangan kamu pun saya tau kamu semua macam mana"



Pernah?

Kadang-kadang rasa nak tutup muka bila bercakap dengan orang macam ni, takut. Kadang-kadang rasa nak jumpa diorang depan-depan, dan tanya


"saya ni orang macam mana ya?"




Tapi kalau jumpa mereka, dan tanya soklan camni dikira khurafat ke kahkah macam menilik diri lah pulak


Nak tanya. Mana tau betul ke. Mana tau yang diorang 'rasa-rasa' tu sebenarnya "eh macam salah je". Macam mana diorang yakin ya? Macam mana sampai bila-bila diorang pandang kita dari sudut perspektif mereka -- yang sebenarnya bukanlah personaliti kita. 


Hakikatnya kita tak pernah sedar kita ni orang macam mana. Tapi orang-orang begini hanya sekilas pandang dah tau kita bagaimana. Hebat-nya.


Selalu tak dengar ayat orang emo, "kau tak faham apa aku rasa." -- selalu tak?


Macam mana kalau...





Sebenarnya kita pun tak pernah faham dengan apa yang kita rasa.

Sunday, July 06, 2014

Manis dan pahit itu datang dalam satu pakej


Kalau cerita pasal IB memang tak best. Seronok lagi sembang pasal KMB (Kolej Mara Banting) kehkeh


gambar curi


Nak mula dari kisah aku mendaftar... sedihhh dik sedih. Sebak rasa setiap kali teringat waktu tu. Tak sanggup nak menaip nanti korang konfem menangis kesyahduan baca kisah pendaftaran aku ni. Puncanya sebab aku tak perasan ada borang online yang kena download, lepas tu laju turun gi library untuk print, spent almost an hour 30 minutes untuk isi borang, isi sorang-sorang pulak dalam library sob sob Pastu lupa no telefon rumah alahai camne nak isi ni. Try telefon ibu (nak tanya) tapi kredit habis, dengan muka tak malu mintak pinjam phone akak senior kahkah selamba.


Pastu naik tingkat atas balik ke kaunter pendaftaran, dah sampai kaunter yang ke sepuluh (tingkat bawah) baru perasan aku ter-skip tiga kaunter yang pertama T^T naik atas balik ke kaunter 1 lepas tu bla bla bla tragedi demi tragedi, kesibukan aku menguruskan dokumen buat aku terlepas taklimat JPA T^T apakah dosa akuuuuu. Dalam kertas atur cara kata jam 2.30 petang, sejak bila ada announcement taklimat dicepatkan ke 10.30 pagi.  Tak baik tau buat aku camni sobs memang miserable terrible horrible gila lah waktu tu!


Ceh konon tak nak cerita. Ter-cerita pulak kahkah


KMB ni, bila aku tau aku ke sana aku rasa lega jugak. Sebab berdasarkan pengalaman Cg Farah (bekas student kmb) dan beberapa seniors, di sana masih lagi menghidupkan biah islamiah. Ehh tapi ada je kes rokok bagai haha biasalah ni bebudak tak cukup tarbiyah ey. Yelah, aku risau jugak bila orang kata kehidupan universiti ni bebas, solat ke tak orang tak kisah, kau nak dating pun tak timbul rasa berdosa atau serba salah. Tapi, Alhamdulillah dekat kmb banyak majlis ilmu, ceramah, usrah, dan cecikgu disiplin (ya kami panggil cikgu) menjadikan coupling di kmb salah satu kesalahan berat jeng jeng jeng.


Yang paling aku suka waktu makan malam perempuan dan lelaki diasingkan. Ey seronok betul! Tak ada lah sesak DS tu. Lelagi budak lelaki ni suka nau dengan peluh-peluh masuk DS (maklumlah orang beriadah) dan hal tu sangatlah..... hmmmm. Jadi waktu makan malam lelaki selepas maghrib adalah satu cadangan yang bijak! Ting ting 10 markah! Mereka ada masa untuk bersihkan diri dulu.




iftar talam (:


Dekat rumah ni selalu dengar bunyi LRT. Bunyi kapal terbang tu jarang sekali. Bila masuk KMB, tipu lewww kalau tak jakun! Kalau waktu malam lagi jakun sebab berlampu lip lap gitu kan kahkah, terbang rendah pulak tu so nampak macam ikan jerung yang tengah terbang uuuuuuuu.


Hari pertama kedua tu memang jakun. Dah masuk hari ketiga keempat stress jugak. Stress. Serius stress. Gila ke tak stress kalau setiap 5 minit je Air Asia menceroboh ruang udara KMB T^T Tengah lena tidur tiba-tiba dengar bunyi kapal terbang, SETIAP 5 MINIT. Kalau setiap 15 minit kapal terbang lalu tu rasa bersyukurrrr sangat! Tapi 15 minit tu jarang-jarang berlaku.


Guwa syak pembinaan KLIA 2 ni adalah satu agenda. Agenda nak memotivasikan kami. Belajar leklok semua kalau nak fly sobssss lap hingus kit. Sekarang dah ada satu tabiat, setiap kali kapal terbang lalu mesti nak cakap "byeeeee" ntah apa motif pun aku tak tau kahkah





Nak kata bangunan dia lawa... Lawa lagi lah SABDA hahaha memang laa, SABDA baru dibina kehkeh. KMB ni sejak... mmm sejak (bila eh) nampak sangat tak fokus masa orientasi haha KMB ni sejak zaman cecikgu SABDA aku lagi tau hahhh. Yang aku tau ada dua orang cikgu SABDA buat IB dekat KMB. Paling aku tak boleh terima locker KMB lagi rendah dari aku T^T dekat SABDA aku siap jengket lagi nak ambik buku atas locker.


Tapi bak kata presiden MPP, "we have third class facilities but we produce first class thinkers" gituuuu. -- ayat penyedap hati kateko


eh eh banyak pula aku mencuri gambar ni


Malas nak cerita kelas ku ada aircond hihi Alhamdulillah walaupun terasing benor dengan blok lain. InshaaAllah tak akan mengantuk dalam kelas. Selalu budak mengantuk sebab faktor kepanasan. Kira bertuah jugak tercampak ke kabin. Ikut nasib, ada kelas dekat blok akademik. Kabin lagi luas ahhh hahaha siap aircond lagi fiuhhhhh. Cuma kalau nak ke tandas kau kena lari ke blok akademik. Nak pulak kalau waktu hujan, memang kuch kuch hota hai lah. Sepanjang perjalanan ke blok akademik manada berbumbung tsk tsk


Ok ok, masuk part seniors pulak. Kekadang timbul jugak rasa tak puas hati sebab kenapa diorang baik sangat. (bercakap tentang senior perempuan) sepanjang orientasi ada qiamulail dekat tengah dataran asrama tau. Jadi, senior lah yang hampar tikar, senior lah yang jerit kejut "adik-adik jom qiam", senior lah yang gulung tikar lepas qiam, senior lah yang ahh semua diorang lah hahahaha kitorang ni datang qiam, dah habis qiam terus naik bilik. MashaaAllah. Tahun depan ntah aku rajin macam diorang ke nak buat camni dekat junior.


Banyak betul benda nak diceritakan pasal KMB ni. Padahal baru seminggu lebih menginap haha. Belum lagi masuk kisah acik printer dekat perpustakaan tu. Sedih tau sebab kalau panggil makcik nanti dia acuh tak acuh je layan. Kena panggil 'akak', silap-silap dapat discount kauuuu! 


Senior pesan kalau tak percaya try lah hahahaha Asal lah diorang bagitau lambat :( patutlah masa hari pendaftaran ritu aku mintak nak print 'akak' tu muka masam je, sedih tau. Kita ni dah lah freshie hahahahahaha tapi kalau rasa awkward nak panggil gitu kita guna kekdah eye contact je lepas tu terus cakap, "nak print hehehe"


Kerana esok dah pulang ke KMB, dan rasa mengantuk yang tak dapat ditahan jadi saya tangguhkan entri tentang KMB di sini dahulu *tepuk-tepuk bantal* Assalamualaikum semua zzzzz (campak laptop terus tidur)






"Hidup di KMB ni memang manis. Tapi setiap yang manis tu mesti ada pahitnya. Yang pahit itu IB lah" - Akak Usrah


Saturday, July 05, 2014

IB senang


Sepanjang seminggu 4 hari di KMB apa yang aku boleh katakan ialah……….. (speechless)


SUSAHNYAAAA IB (nangis hantuk kepala kat dinding)


Kalau aku cerita IB ni macam mana susahnyaaaa pun bukan semorang boleh faham kesusahannya. Mesti masing-masing akan kata “alah aku punya program pun susah”. Sobsss redha je lah. Yelah kau punya pun susah. -- tapi IB ni susah dia lain macam


Bak kata akak kelab ESA, “sebab tu lah ikatan antara pelajar dekat KMB ni kuat. Sebab kita je faham macam mana tough-nya program ni. Kalau kita cerita dekat orang lain diorang memang tak akan faham! Memang!”


Ya saya sedang laluinya T^T


Cikgu Kemistri cakap “saya sendiri tak bagi adik saya ambik IB. Sebab saya tau program ni susah. Saya sendiri pun tak ambik IB. Hebat awak semua ni sebab pilih IB”


Masalahnya bukan saya yang pilih T^T


Ye lah aku ni baru 4 hari masuk kelas. Siapa lah aku kan nak kata IB ni susah. Tapi sepanjang orientasi -- setelah diberi pendedahan apa itu IB, apa kelayakan untuk dapat diploma IB, dengan CAS TOK EE dan yang terbaru mini thesis  (WHYYYY) , pelbagai kisah mental, cubaan bunuh diri, dan pelbagai lagi hal menarik -- ya anda perlu tau program IB ni susah. Kalau aku ada 10 adik, sorang pun aku tak kasi ambik IB!



Memang, memang 2 tahun tu sekejap. Tapi sepanjang 2 tahun tu macam-macam boleh jadi. Kemuncak kehidupan pelajar IB adalah ketika di sem 3. Ya boleh Nampak akak-akak semua macam dah tak cukup nafas, padahal baru berapa minggu diorang masuk sem 3 T^T


Tak sabar nak tunggu 2 tahun lepas tu buat dialog “eh dah 2 tahun. Sekejapnya, tak sangka dah habis” setiap hari berangan nak cakap macam ni T^T


Masa dah habis UPSR, “alah UPSR ni senang je”
Dah habis PMR, “PMR senang je”
Dah habis SPM, “SPM senang je”


Tak sabar nak jadi IB survivor lepas tu cakap dekat hadek-hadek, “alah IB ni senang jeeeeeeee” (senang angat) walaupun tak ada lagi IB survivor nak mengaku yang IB ni senang T^T


Akak Usrah kata, "Untuk lepas IB kita kena ada Tuhan (Allah). Sebab Allah lah kekuatan kita. Tempat nak cerita semua. Sebab tak ada yang akan faham tekanan kita"


Sebelum tamatnya Roll call Kak Ain pesan, "If Allah brings you to it, He will brings you through it"


In Shaa Allah


CIkgu Econs kata, “once you graduate form IB programme you’ll see the beauty of IB”


Mari kita tunggu dan lihat kecantikan itu sobs.


Alamak, mesti ada yang macam blur apa tu IB. Ye lah orang selalu tau A-level je. IB stands for International Baccalaureate. Hahhhh nama penuh dia nampak lah cam poyo sikit kan hahahaha kbai