Saturday, January 28, 2017

Minimalist II

"Jan cuba tengok tarikh ni"

Aku tengoklah, 26/01/2017

"Kenapa? Pattern cantik eh?"

Yati dah start kerut muka.

Ok ok aku cuba lagi

"Okayyyy baru perasan ni tarikh kita gerak spain kan. Dah sebulan dah"

Hahaha akhirnya tak sangka berjaya jawab apa yang dia nak. Kadang manusia ni memang selalu macam ni. Kita dah ada jawapan dan kita nak orang jawab jawapan yang dah ada dalam fikiran kita. Eh, faham ke? Atau makin berbelit bahasa aku ni. Huhu lama tak menulis dari hati. (Cuba menaip tanpa backspace)

Fitrah seorang blogger ke apa eh suka cakap dalam hati ni. Kadang rasa malas gila nak menaip sampaikan sambil berjalan tu terfikir, "boleh tak apa yang aku fikir sekarang terus auto publish je dekat blog" haha sorry tak minta pun jadi malas begini huu sebab tu guna tumblr senang. Eh tetibe.

Ok berbalik kepada tekaan-tekaan aku tadi tu, sebab tu kadang cikgu TOK kata "There's no right and wrong. Don't be afraid to answer any questions." -- Tapi aku masih in doubt. Sebenarnya cikgu nak kitorang jawab jawapan yang cikgu dah sediakan kannn

Ok lah atas tadi tu teaser mukadimah je hahaha ya Rabbi sorry tak masuk point pun dari tadi.

Masa buat entry pasal Spain tu konon nak buat sambungan kisah setiap tempat (yelah untuk diri sendiri jugak baca nanti bila dah tua ke apa nak mengimbau kenangan hohoho) takdelah, gurau je. Niat untuk buat entry sambungan bagi memudahkan sesiapa yang nak ke Spain nanti. Sebab aku faham perasaan terpinga-pinga sebelum nak ke sana :') Artikel yang aku jumpa pun sangat membantu. So, nak lah jugak menjadi sebahagian yang membantu orang lain tu.

Cuma tak jumpa-jumpa lagi passion menyambung kisah Spain walaupun dah sebulan berlalu hahaha dan hari ni nak gerak ke Warwick yeay! (bunyi bunga api)

Orang selalu tertanya-tanya macam mana aku susun barang dalam beg sampai kadang boleh bawak beg kecik je untuk berjalan 3 hari. Dah terbiasa menjadi minimalist mungkin (poyo je ni). Tak ada lah tips sangat pun, cuma untuk perempuan aku faham perasaan nak kena bawak tudung lagi. Kalau baju lain warna, tudung yang warna ala-ala baju pun kena bawak jugak :') Belum lagi sejenis yang handsocks dan socks pun nak sama. Sebab tu jadi perempuan senang dapat pahala sebab dia ada kesabaran yang tinggi untuk mengemas dan menyusun barang (tetibe).


Off to London-Spain-London


Ok dan untuk memudahkan kita berjalan jauh, bawaklah baju/tudung yang tak perlu iron. Ntahlah, ikut lah kita ni jenis manusia macam mana. Ada orang dia tak kisah bawak tudung banyak, dan tak kisah nak iron. Tapi tu lah huhu bukan sejenis aku tu.

Jadi sebagai seorang yang acah minimalist, aku akan bawak baju-baju yang boleh suit dengan 1 tudung. Sebolehnya. Sebab tak sanggup nak masukkan tudung dalam beg nanti kena iron lagi bila nak pakai :') Kalau ya pun bawak tudung dalam beg, aku akan pastikan tudung tu jenis yang kau sumbat camne pun dalam beg tapi bila dikeluarkan tak berkedut, tak perlu di-iron.

Habis je menaip perenggan atas, baru dapat relate kenapa kebanyakan baju aku warna kelabu/hitam hahaha sebab itu antara warna yang boleh masuk dengan apa-apa warna tudung pun.

Kadang bantai je blend in warna asal masuk
(dan konfiden kena tinggi hahaha)


Mana nak dapat tudung tak berkedut walau disimpan di dalam beg selama 3 hari?

Tak perlu pun beli tudung harga 800rm untuk sejenis kain tudung macam ni. Selalu tudung tak berkedut ni ada jual tepi jalan, dalam pasaraya cemtu je. Range harga pun dalam 10rm hahaha bahagia aku membeli tudung begini. Sebab bila dah pakai orang tak tau pun kau beli dekat mana, melainkan dia tanya sebab nampak cantik (eh) hahaha

Ok tu je nak cakap. Inilah akibat bila kita biarkan jari terus menaip apa yang hati cakapkan tanpa henti. Ntah mana kronologinya. Tapi moga nampaklah point yang aku nak melahirkan lebih ramai muslimah minimalist tapi masih kelihatan kemas, bersih, dan  cantik. Eheh.


Thanks sebab penat-penat je baca sampai habis :')

Friday, January 27, 2017

A moment of silence


Just bought this new clothes hanging rail. Terlupa yang packaging akan sampai bukan terus siap terpasang. Separuh mati nak pasang benda ni. Sambil pasang tu tengah vid call dengan family dari Malaysia and they knew how struggling i was during that time.

“Huwaaa ketat sangat takleh nak buckle up dia punya tepi ni! 😭 Nak terpatah tangan tak tipu”

"Panggillah housemate." - ibu

"Housemate semua dekat uni, diorang ada exam hari ni." - aku

Then ibu, “Rasa nak lompat keluar je dari video ni nak tolong pasangkan. Tapi tak bolehlah den nak nolongnya. Macam tu lah kat syurga dengan neraka nanti. Tak ada siapa pun boleh tolong bila kita minta tolong” 

Hm terdiam sat

Indeed, no one can help u when it comes to akhirah day. Sebab tu kena sama-sama berusaha dari sekarang untuk masuk syurga! 💪🏼

Thursday, January 26, 2017

Shift


Less blogging when you do Tumblr-ing

Friday, January 13, 2017

Learn Sirah as you wish



Currently, sedang cuba untuk menghabiskan Umar Series. Ada 30 episod, boleh tengok dekat youtube. Pastu set quality kepada HD eh hahaha part HD tu penting ok sebab nak memberi lebih minat bagi menghabiskan semua episod tu.

Saja recommend kan tentang Umar Series ni. Sebab ada orang berusaha nak pelajari sirah tapi struggle untuk membaca (not their thing lah gitu) and maybe they're more into movie. Who knows kan.

Personally, jarang tengok movie sebab susah sikit nak feel. Kadang tertidur. Jadi kalau ada yang lebih berminat membaca daripada tengok movie, sangat recommend untuk membaca Raheeq Makhtum atau english version-nya, The Sealed Nectar.

Latar belakang penulisnya bolehlah cuba google "Syeikh Sofiyyur Rahman". Kalau nak cerita pasal penulis ni pun memang copy dari google jugak nanti haha but basically, macam mana terlahirnya buku Raheeq Makhtum ni (kisah secara ringkas) macam ada pertandingan menulis tentang sirah lengkap Rasulullah dan Raheeq Makhtum ni menang dapat no.1. Hah simple je kan explanation dari seorang Shahizan huhu

Sirah lengkap dari keadaan masyarakat Arab sebelum kerasulan hingga kewafatan Rasulullah. Recommended sangat walau sebenarnya tak habis pun baca lagi (opsss) tinggalkan dekat Malaysia sebab beg dah berat. Ada lagi kitab yang bagus untuk ketahui sirah, contohnya kitab Sirah Nabawiyah. Tak start lagi baca yang ni sebab nak habiskan Raheeq Makhtum dulu huu (doakanlah dapat habiskan secepat mungkin T^T)

Untuk kisah sirah sahabat, boleh dapatkan buku "65 gambaran kisah sahabat". Ada 2 jilid dan belilah dua-dua ya (Y) seronok sangat sebab cara penceritaan buku-buku yang disebut ni bukanlah ala-ala ensiklopedia tapi jalan penceritaan (tak tau lah apa term yang sesuai nak digunakan). Macam baca novel gitu.



Seronok bila tahu kisah setiap sahabat. Kisah-kisah yang "eh wujud rupanya orang yang sanggup buat macam ni" dan kita tahu kisah diorang bukanlah fairytale. Kadang belajar pasal sahabat ni yang menariknya kita boleh relate kan dengan kehidupan kita sendiri. Sebab sahabat ni pun pernah buat kesalahan.

Contohnya kisah Abu Dzar panggil Bilal dengan gelaran yang hingga Rasulullah menegur dia (baca). Kita zaman sekarang macam lek lek je nak ejek orang kan hmm Lagi kisah tentang Ikrimah yang tahap itsarnya di Perang Yarmuk win betul. Dekat KMB dulu bila semua tahu kisah itsar Ikrimah, semua orang nak jadi Ikrimah, sampai tak ada siapa nak start minum/makan dulu sebelum ada orang lain mulakan lol

"Sebab ni yang paling senang kita boleh contohi" - dialog biasa semua

hahahahaha

Dan banyak lagi kisah-kisah sahabat yang kita boleh belajar and ambik pengajaran. Seronoklah dekat KMB dulu bila dapat tau kisah sahabat baru, ramai yang akan make effort untuk jadi seperti mereka. Ok rindulah KMB.

Umar Series tu walaupun 2 tahun lepas dah siap download dalam laptop ni tapi tak pernah istiqamah dalam menghabiskannya. Berkepuk je lah dalam laptop. Mungkin ada hikmahnya sebab awal-awal dulu tak familiar sangat dengan kisah-kisah sahabat. Sekarang bila tengok Umar Series, boleh relate kan semua scene dengan apa yang kita pernah baca. Dan kita dapat detect watak-watak yang ada dalam tu dengan cepat. 

Contohnya watak Ali b Abu Talib bukanlah sepanjang masa masyarakat Makkah ni panggil Ali. Ada masa dipanggilnya, "Abu Hassan" -- Bapa kepada Hassan. Kalau tak familiar mungkin kita akan blur sekejap dengan apa yang dah terjadi huhu

Tiba-tiba rasa nak promote Umar Series ni bila dah sampai episod 17. Sedih gila episod tu. Dah lama tak rasa perasaan camni bila tengok movie. Rasa makin rindu dekat Rasulullah T^T episod 17 ada scene kewafatan Rasulullah, sedih sangat tengok reaksi sahabat. Umar dengan sikap garangnya siap nak pancung siapa cakap Rasulullah telah wafat. Lepas tu datang Abu Bakar dengan ayat lejennya,



Kemudian, terdiamlah Umar di situ.

Semalam banyak betul share scene ep 17 ni dalam igstory. Seronoklah bila dapat trigger minat orang lain untuk tau cerita apa yang kita share tu. Sebab berharap sangat dapat timbulkan interest ramai orang untuk mengenali sirah, walau hanya bermula daripada 30 ep bersiri (:

Oh ya, semua buku yang disebut tu inshaaAllah boleh jumpa dekat mana-mana kedai buku. But to be precise, selalunya beli buku dekat ImanShoppe, Serdang. Berdekatan situ ada kedai buku yang jual buku-buku macam ni jugak tapi tak ingat apa nama kedai dia. Kebanyakan buku dah bertukar kulit, dan inshaaAllah selagi tajuk bukunya sama isi dalam juga sama.

Las but not least, selamat mengenali Sirah! ^^,


Thursday, January 05, 2017

01. Cahaya di Spain



26th December 2016

Alhamdulillah, jaulah ke Spain bersama 19 orang bukanlah benda yang mudah. Tak mudah kalau tak dirancang dengan rapi. Syura pertama pun dah dibuat dari pertengahan bulan 10 lagi. Tu pun rasanya dah lewat hahaha sebab berapa kali je syura sebelum ke Spain tu. Sebab kekangan masa, dan masing-masing pun ada banyak academic matters nak kena settle (lagi-lagi bila nak habis term ni).

InshaaAllah, sebenarnya nak berkongsi jaulah kami ni. Baik dari segi teknikal, hinggalah ke peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang 6 hari di Spain. Kalau rasa tak cukup teknikal lagi, nanti bolehlah email untuk tanya soalan-soalan yang lebih detail huuu.

Asalnya jaulah ni dibuat oleh Londoners. Pastu saja nak join diorang jugak, sekati je kan. Bertambahlah ahli jaulah yang asalnya hanya Londoners sahaja dengan orang-orang dari Nottingham, Leeds, Dublin. Tak pasal-pasal jaulah ni jadi 19 orang hahaha sorry korang.

Bila ahli dah ramai, kitorang pun bincanglah siapa nak volunteer untuk ajk sekian-sekian (Mas'ulah untuk jaulah ni memang dah ada dari awal). Ajk yang diperlukan waktu tu ajk makanan, bendahari, accommodation, pengangkutan dekat Spain, kebajikan, aktiviti, PIC (person in charge) setiap tempat.

PIC tempat bukanlah ambil alih tugas ajk accommodation. Tak eh, tak. Tapi skop tugasan PIC tempat adalah untuk (1)rancang perjalanan dekat tempat tu, (2)cari tempat solat, dan (3)belikan tiket untuk tempat yang berbayar.

Tempat-tempat yang kitorang pergi kalau mengikut perancangan ialah Seville - Cordoba - Granada - Malaga - Gibraltar. Untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat, kitorang sewa minibus sepanjang 6 hari tu. Bermula dari saat kitorang turun dekat Airport Seville sampailah balik, 31th December di Airport Malaga.

Dekat Spain memang akan wujud je language barrier tu. Mujur kak Abin ada download 1 translation apps ni. Communicate dengan pakcik bas untuk benda yang simple ok je. Macam, 

"Here (jari tunjuk tanah) Nineeee (angkat 9 jari)"

Sebenarnya nak kata, esok pagi pukul 9 nak gerak dari tempat yang dia turunkan kitorang ni. Ok je nak cakap benda simple. Tapi akan jadi masalah bila kita nak explain benda yang penting dan waktu tu body language memang tak dapek eh nak nolongnya huhu.




Untuk tidak membebankan ajk makanan (beban dari segi berat beg diorang), setiap ahli jaulah perlu bawa lebih kurang 5 cup beras, 1 packet spaghetti, 3 bawang besar, bawang putih. Benda-benda asas gitu. Dan selebihnya ajk makanan akan settlekan.

Kitorang plan untuk masak sendiri (sebab tu perenggan atas tu beria cerita bahan-bahan asas yang kitorang bawak haha). Setiap orang perlu bawak 2 bekas makanan. 1 untuk lunch, 1 untuk dinner. So, setiap pagi sebelum bergerak semua orang kena hantar bekas makanan ke bilik yang ditugaskan untuk masak (ada giliran).

Bukanlah setiap hari ajk masak je yang kena masak huhu pengsan kakak-kakak kesayangan saya nanti. Diorang yang tetapkan menu dan akan pantau semua bahan cukup ke, semua dah hantar bekas ke and semua dah dapat makanan before naik bas, etc.

Dan dalam banyak-banyak benda, kitorang terlupa bawak minyak masak hahahahaha tapi malam kedua berjaya je singgah supermarket beli minyak masak hihu menu pun bukanlah yang power-power punya. Gilir-gilir menu -- spaghetti tuna, nasi goreng, Aglio olio. Kalau ada menu menarik dan mudah boleh tambah di ruangan komen eh hihihu

Akan ada 1 luggage yang di khaskan untuk barang masakan. So, beg tu yang akan di pass-pass mengikut giliran kumpulan yang memasak.

Accommodation yang Aida carikan memang terbaiklah sobs. Sebab Aida fikir bila semua orang dah berjalan mesti akan penat. Kalau boleh dia nak semua orang berehat dekat tempat yang selesa. Walaupun ada kongsi-kongsi katil. Huhu ketahuilah tak mudah nak cari apartment murah. Bajet besar memang telah di-allocate untuk accommodation dengan minibus tu.

Sebab kitorang memasak sendiri, sangat pentinglah untuk cari apartment yang ada dapur yang lengkap dengan periuk, senduk etc.

Memandangkan kitorang hopping dari satu tempat ke satu tempat, contohnya pagi pertama kitorang terus checkout dari accomm di Seville pastu terus jalan-jalan dekat tempat tu. Beg semua tinggal dalam minibus. Bajet timing dalam pukul 5-6 petang akan naik minibus balik dan bergerak ke accomm seterusnya (Cordoba). Perjalanan dari satu tempat ke satu tempat ada laa dalam 2 jam. Selalunya pukul 8 malam dah sampai, check-in dan rehat-rehat. Esok pagi buat cara yang sama lagi.

Ada juga yang buat trip ke spain stay di satu hotel je, contohnya Malaga. Sebab dari Malaga nak ke setiap tempat dalam 2 jam. Digalakkan untuk buat pros dan cons list dan pilihlah cara mana yang lebih praktikal.

Kalau zoom belah kiri gambar, nampaklah 19 orang je dah penuh kaki lima tu huuu

Sepanjang 6 hari jaulah kitorang ada pen pal memasing ^^ yang bestnya kita tak tau pun siapa pen pal kita sepanjang 6 hari tu. Seronoklah bila dapat tahu apa perasaan orang lain bila berada di Spain. Tugas tambahan, kitorang kena belikan pen pal hadiah dari Spain gitu.

So, malam terakhir ada buat gathering and makan-makan yang mewah sikit dekat bilik utama, waktu tu baru dibongkarkan partner pen pal semua orang dan tukar-tukar hadiah. Suprisingly, got the same notebook I bought for my pen pal hahahaha beli hadiah dekat kedai yang sama. Nasib baik corak notebook tak sama.

Thanks Kak As, kalau saya tahu kak As bagi saya buku tu saya tak borong buku nota banyak-banyak dekat kedai tu :'''''')

Cabaran menjadi ajk aktiviti, dia lah yang akan menjadi posmen untuk pen pal ni. Jadi posmen ok je. Yang tak ok bahagian nak mintak surat dari semua orang tu hahaha faham je semua pun kadang terlupa nak tulis. Biasanya kitorang akan tulis surat waktu malam, esok pagi dalam bas kena bagi surat tu dekat Kak Pia. Biasanyalah. Tapi kadang-kadang tak terbiasa macam tu. Banyak betul surat yang bertangguh (cakap pasal diri sendiri)

Sorry Kak As, semalam saya baru perasan ada surat yang terlupa nak bagi kat posmen sebab terselit dalam buku. Saya ingatkan dah bagi huhuhu maafin guwe

Ada lagi satu aktiviti through out the jaulah, which was "secret admire". Kitorang akan cabut nama dari Kak Pia. Nama yang dicabut tu kita kena concern dengan keadaan dia sepanjang jaulah. Dia ok ke tak, penat ke, dah makan belum, tersesat ke apa.

Yang payahnya, semua ni kena buat ikut kreativiti masing-masing. Tak boleh obvious sangat yang kita admire dia. Then, kena come out dengan 3 benda yang kita belajar dari diri dia sepanjang jaulah. Masa malam terakhir tu seronoklah bila main teka-teka siapa yang admire kita. Semua teka Kak Hazirah secret admire diorang hahaha sebab kak Hazirah ni concern betul dengan semua orang. Sifat semulajadi gitu.



Untuk entri pertama ni memang cadang nak bagi overview dulu macam mana jaulah 19 orang ni dilaksanakan. InshaaAllah, next entry akan dikisahkan peristiwa untuk setiap tempat secara detail supaya sesiapa yang akan ke Spain nanti lebih mudah untuk mereka merancang perjalanan -- cara pembelian tiket, nama-nama accommodation yang kitorang tinggal, perlu atau tidak tour guide, etc. 

InshaaAllah, akan berkongsi apa yang kitorang dapat sepanjang jaulah ni juga. Moga diberi kelapangan masa untuk teruskan perkongsian jaulah ni (:

Sangat terbuka untuk menerima apa-apa pertanyaan
-- boleh terus email, shahizanazmi@gmail.com (Y)