Monday, December 02, 2013

Family - studyroommates

Bila hidup berasrama ni kau kena pandai bergaul. Bagi aku hidup asrama ni ibarat satu family besar. Dalam aspuri tu semua family kau, kakak kau, adik kau. Sangat sesuai untuk orang yang tak ada kakak atau adik perempuan. Dengan syarat asrama kau tak mengamalkan seniority. Syarat ni penting. Kalau tak semua yang aku cakap ni automatic invalid.

Family aku banyak. boleh bahagikan kepada schoolmates, batchmates, dormmates, classmates, studyroommates. Dan sekarang aku dalam mood untuk bercerita tentang studyroommates. Ni semua sebab Ecah bukak cerita dekat WeChat.


Bersepah. Tapi yang guna 8 orang je.

Ini family paling baru yang aku jumpa. Tak sedar ukhuwah yang terbina. Semua kerana bilik study. Mula-mula belajar meja jauh. Lama-lama makin dekat. Bincang soalan, jawapan semua. Share nesvita campur milo. serbuk coco tesco mahupun wet tissue tesco. Ada toto, bantal, selimut. sikat rambut pun ada. kau nak apa semua ada. Iron baju pun dalam tu. Setail kan. Kitorang iktiraf itu macam bungalow lah. kahkah.

Ada laaa dalam 8 orang gitu. Sebab bilik study atas tak ada siapa berani nak naik. Floor kosong kan sebab semua budak balik, F5 pulak kena turun ground floor. Kalau bukan sebab takut pun, sebab malas panjat 60 anak tangga. bilik study kitorang floor 3. So, muka sama je yang ada dalam bilik tu. Lagi lah rasa macam family.


credits : Fatieha

Bila tiba masa yang semua budak dah balik, nak naik turun bilik study sesama. Bab naik tak cuak sangat, tapi nak turun pukul 2 pagi tu memang gentar laaaa sorang-sorang lalu floor gelap memang sakit jantung mak aihhhh. Siapa nak selamatkan nadia dengan farina kalau tiba-tiba ada lipas dekat dinding? Yaaaa, sebab tu kena turun ramai-ramai! Lipas tu boleh buat diorang menggelupur. Serious talk, serious.

Tapi part paling aku suka bila semua saling ingat-mengingati bab solat. selagi tak solat, ada yang tak berhenti menjerit. Bukan takat yang wajib, yang sunat-sunat sekali. Belajar pagi-pagi lepas tu Dhuha dalam studyroom. Kalau nak pahala lebih pergi lah surau. Pagi tuu tengah fresh lagi. best wooo!

Tapi jadi masalah untuk kiblat. Kena usha surau dekat luar tingkap betulkan kiblat. 

"ok korang, upin ipin ni jadi penanda kiblat tau"

"gila kau, kalau aku alihkan karpet tu kau rasa-rasa kiblat dia sama lagi ke"

"aaaaaaaaaaaa"

Waktu akhir sekolah memang banyak spent masa dengan studyroommates. Semua buat sesama. Belajar sesama. Masuk aspura sesama. Tidur surau sesama. Tengok video Ahmad Ammar sesama. Tak nak balik sekolah hari rabu pun sesama. kahkah. lepas tu gelabah cari tempat menginap. Hal penginapan takpa, boleh pejam mata. paling sadis pun tidur tangki lah. Ada jugak yang percaya bila aku kata tidur hotel bajet. Mohon ampun kepada pihak tersebut.

kalau tak boleh stay sekolah, kitorang dah buat plan B. tidur rumah Nana! Dalam pukul 7 waktu senja seramai 7 orang rushing pergi pagar utama, takut tak ada bas dah. Mati kau, nak pergi rumah Nana naik apa nanti?

"Jan macam mana ni. Kalau tak sempat solat macam mana"

"Boleh boleh. sempat punya. Makcik guard kata pukul 7 bas ada lagi kan"

Guwa macam kecewa jugak sebab sekolah memang keras hati tak bagi stay. Rasa macam adventure gila sebab tiba2 pukul 7 tu kena cari bas. kalau takda bas jugak jalan kaki balik rumah Nana. HAHAHA k memain je. Apa-apa pun ada jugak bas. Semua macam overfeeling masa tu sebab dapat bas. paling best dalam bas tu ada kitorang je. Bas tu pun dah macam hak sendiri punya. Uncle driver pun fokus memandu. Tak kisah bunyi bising belakang dia.

Sepanjang perjalanan tu lah bercerita betapa sadisnya hari tersebut kepada kitorang. Dah laaa baru habis spm, tapi kena lalui benda2 leceh macam ni pulak. Lepas tu semua gelak, takpa kenangan! Selamat sampai Hutan Melintang, singgah masjid dulu baru pergi rumah Nana. Dapat pulak makanan sedap. Rezeki! Rumah Nana best ada kucing nama Isha tapi kitorang panggil Pishang. eh?

Memanglah last day kita macam sadis, tapi sekurang-kurangnya kita dapat jugak spent masa satu malam sesama sebelum balik rumah masing-masing. Dan aku dapat tengok sunset yang mungkin kali terakhir dekat Bagan. Sepanjang perjalanan tu pun langit lawa je, sikit pun aku tak menyesal pasal benda ni ^^ Sebab langit lawa sangat haha

credits : Ayshah dan Fatieha

Terima kasih untuk ilmu korang. 
Halalkan makan minum. 
Doakan aku setiap kali habis solat. 
Terima kasih untuk kenangan. 
Jaga diri, jaga iman, jaga hati. 
InshaaAllah panjang umur, kita kumpul balik belajar sesama :')

"nanti mesti aku rindu studygroup ni" - nadia, orang pertama yang confessed

2 comments:

  1. waaaaaaa...
    aku rindu asrama aku jugaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sibuklah kau. kau mana pernah hargai hidup berasrama ni HAHAHA

      Delete

Have you said Alhamdulillah today?