Tuesday, September 22, 2015

02. CAS - Sehati Serumpun 9.0

Assalamualaikum akak hensem, abang cantik sekalian,

Kali ni rasa nak taip pepanjang. Ntah mana datang masa yang banyak tu tak tahu lah. Nanti meroyan tak sempat nak siapkan assignment, pastu bagi alasan kat cikgu tak cukup masa. Derhaka jugak aku ni hahehihohu


Walau menyampah mana dengan IB, kadang-kadang sistem IB (Baca: International Baccalaureate) ni bagus jugak. Bukanlah nak bandingkan dengan sistem pendidikan Malaysia tapi ada benarnya kata kawan aku yang seorang ni,


"5 tahun belajar KOMSAS kat sekolah menengah, tak rasa pun sastera tu dalam diri. Tapi dekat sini (KMB) rasa macam... macam... masuklah. Rasa lebih hargai sastera tu, rasa seronok belajar teks-teks sastera"


Tak boleh nak tulis accurate sangat tapi tambah tolak macam tu lah. Aku angguk sebab rasa benda yang sama. Bila dia cakap baru aku sedar. Rasa best benauuuu belajar sastera tapi cuak gak IOC nanti gagap-gagap hahaha


IOC ni apa? IOC ni macam dia kasi kau satu teks, contoh (mana-mana puisi) pastu beberapa minit untuk kau analisis, dan kemudian 15 minit untuk kupas puisi tu. Suara anda akan dirakamkan. Saja brief mana tau kot kot ada junior berminat nak ambik IB (hahahahaha well you can, but not highly recommended)


Bukan silap cara mengajar. Ya Allah saya sayang sangat cecikgu sabda sampai rasa nak jadi macam mereka! Tapi mungkin sistem pendidikan kita yang tekankan untuk skor dalam eksam berbanding apa nilai yang student boleh dapat. Bagi mat saleh, sastera yang memanusiakan manusia. Kalau first language German, kena lah belajar sastera German gitu.




Dah kenapa Shahizan ni semangat sangat cerita pasal IB? Sebab Malaysians ni tahu A level je sobs padahal kitorang yang ambik IB ni sama je nyawa nyawa ikan nak tempuhi 2 tahun persediaan. Mana laaa tau ada junior yang nak ambik IB sebab dia suka cabaran ke. Aku jumpa je manusia dekat KMB ni bila ditanya "kenapa IB?"

"Sebab saya tak puas hati bila ramai seniors saya dulu kata IB susah. Saya bukan jenis senang nak percaya. Dan nak lah jugak rasa susah IB tu macam mana" Kata seorang pelajar yang dahulunya SPM 9A+


Menarik jugak lah kalau cerita pasal sistem IB ni. Walaupun selama ni belajar sains tulen, tak pepasal kena ambik jugak subjek sains sosial dan language. Terkapai-kapai jugak awalnya, tapi Alhamdulillah Allah permudahkan je.




Belum lagi cerita pasal requirement untuk dapatkan IB Diploma. Salah satunya kena buat CAS (baca: Amal bakti) selama 180 jam. Sebenarnya 150 jam je, tp KMB memang saja lebihkan, kot kot ada amal bakti yang tak diterima ke. Sedihkan manusia ni, hanya dengan beberapa syarat je aktiviti tu dikira sebagai CAS. Kalau dengan Allah, kutip sampah pun dah dapat pahala huhuhu tak tahu apa kaitan, tapi saja nak kaitkan.


Laporan CAS tu pulak kena ada reflection. Alahai alahai....


Tapi nampak tak hebatnya IB ni.  Nampak takkk? Tak nampak lettew hiu hiu ehem tak ada apa pun, poyo je aku ni. Sebenarnya dalam Islam pun sebelum tidur, kita digalakkan untuk muhasabah apa yang kita dah buat seharian. Dan IB ni latih kita untuk setiap event kena ada reflection. Cuma tak bestnya kena tulis pastu nanti ada orang baca, malulah. Kalau muhasabah sebelum tidur tu, dalam hati je. Rahsia kita dengan Allah hehehehe


Terjumpa masa buat eksperimen dekat Pantai Morib :')


Awal-awal dulu kena buat CAS rasa malas sangat sebab "Tolonglah bagi kitorang belajarrrrr je. Tak nak buat external pebende pebende ni semua" Berangan nak sistem cam student Alevel, hadap buku je huhu Poyo je kan, acah nak belajar. Ntah aku ni kalau suruh belajar pun bukan fokus, banyak main. Shahizan Shahizan *geleng kepala*


Nak buat cemana, mat salleh ni memang suka apa-apa yang berkaitan dengan charity dan amal bakti. Kalau nak buat PS untuk university habis semua pasal CAS kita sumbat hahaha dan sedikit sebanyak IB ni mengajar kita untuk mengamalkan apa yang Islam memang dah suruh dari dulu. 


Tapi lama-lama, CAS ni lah yang ditunggu-tunggu sebab nak hilangkan stress belajar. Masa Sem 1, pernah buat entry CAS di Taska Annurrr. Pergilah baca! Haha tak malu kan sekati je suruh orang baca. Best CAS dekat Taska, banyak bebudak comel belaka hihihi nanti kalau ada duit lebih nak cuci gegambar tu hadiahkan dekat Taska ^^ mesti bebudak tu happy tengok gambar diorang. Tunjuk gambar dari camera pun dah lompat-lompat excited haihh.



Walaupun di-gelakgelak-kan oleh kumpulan lain sebab CAS dalam KMB je, tapi diorang tak tahu betapa nikmatnya CAS dengan bebudak ni ^^


Untuk Sem 2 dan sem 3, disamping kena turun padang petang-petang (untuk claim cas hours) kitorang ada CBP (Class Based Project) ke Vietnam. Projek di salah satu masjid di sana, dan melawat orang-orang kampung untuk agihkan bahan asas (ewah ayat)


Siapa keluarkan peribahasa kera di hutan disusukan, anak di rumah kelaparan aku cepuk kang. Bukan kitorang yang pilih tempat projek ;'( Kolej dah sediakan tempat-tempat. 10 dalam negara, 10 luar negara. Kelas mana cepat, dia dapat gitu. Masa wakil kelas kitorang pergi tinggal beberapa tempat je lagi, dan vietnam dijadikan pilihan. Lagipun selagi pegangan akidah kita sama, tiada sempadan yang memisahkan. Kan? Ke tak? Ke cemana? Hah, jangan sampai aku start promote kelab HOPE (Humanitarian for Palestine) pulak herher


Alhamdulillah kebanyakan kelas yang pegang projek dalam negara banyak dah settle dengan CBP diorang.


CBP ni dengar macam mudah, tapi nak cari dana mashaaAllah subhanAllah. Masa ni lah rasa macam mana susahnya makpak kita cari duit. Dengan macam-macam dugaannya. Dengan stress EE, TOK, IA(s), IOC, IOP, dengan belajar lagi, dengan nak tulis blog lagi. Eh? etc etc taknak lah senaraikan semua nanti junior takut kihkih


Selain cari sponsor, kelas kitorang buat jualan dari sekecil-kecil benda. Roti sosej, Amsyuk Waffles, Askem Goreng, Burger Bakar, Domino's, Nasi Arab, Button badge, Skirts, tudung, handsocks, nasi lemak dekat stadium futsal etc etc. Eh rasa macam tak ada lah banyak sangat bergerak tapi bila menaip, baru sedar dah jual macam-macam hoho



Best tau jual pizza. Sendiri jual - Sendiri beli - Sendiri makan.


Registration Day Y1- Kelako je tau, jual tudung, handsocks bagai tapi ramai classmates lelaki yang jaga gerai hahaha kesian diorang. Semorang takut nak datang dekat pastu bisik dekat aku "Jan, nanti dekat blok ada lagi kan?" 


Megafair - Tak tahu nak terharu ke nak gelak dengan nama gerai yang diorang gantung, haih sayang betul dengan classmates ni.



Part yang paling payah, Niat. Niat tu. Hm sedih pulak. Kadang-kadang asyik fikir nak cari duit sampai terlupa niat. Adik-adik, ni akak nak pesan, kalau niat sekadar nak dapat CAS Hours, that's it! tu je la yang kita dapat. Tapi kalau niat lillahita'ala nak memudahkan saudara muslim dekat sana, inshaaAllah pahala yang berterusan Allah ganjarkan. Sebab hidup ni kan nak kejar akhirat tanpa lupakan bahagian dunia.


Sesiapa yang nak jadi sebahagian dari projek ni dan tak tahu bagaimana, boleh lah anda anda rujuk poster di bawah. InshaaAllah kami masih mengumpul dana, kalau ada rezeki, bulan Disember ni terus pergi elok habis je exam sem 3. Doakan segala urusan kami dipermudahkan.



"no one has ever become poor by giving"


No comments:

Post a Comment

Have you said Alhamdulillah today?