Saturday, August 26, 2017

01. Short Visit

Sampai je rumah dari Perak, to be specific SABDA, bungkusan burger terus dibuka bertemankan kopi panas. Ya, kopi tu adalah bagaimana aku define sesuatu makanan itu sedap. Benda sedap perlu dinikmati dengan kopi panas.

Satu lagi alasan kenapa aku bancuh kopi sebab nak stay up sikit untuk update blog, kah!

Konflik yang tak pernah sudah adalah procrastination yang ntah bila nak terhakis dari diri ni. Lagi lambat aku rakamkan sesuatu peristiwa dalam satu entri, makin hambar perasaan dan penulisan aku nanti hahaha (k gais iolls still mengaku post lain pun hambar)

Ok cukuplah intro hambar di atas,



Minggu ni memang sengaja dipenuhkan hari-harinya untuk melawat KMB dan SABDA. Tempat-tempat yang mengajar kita erti kehidupan, juga tempat yang mendewasakan.

Walaupun KMB tu sangat best ibarat taman syurga kerana pesta usrah dimana-mana (hiperbola sikit), tapi entri kali ni nak dahulukan kisah 3 hari ke SABDA. Sebab dah lama tak cerita pasal sekolah menengah sains bagan datoh, berdiri megah di pinggir desa, di bawah bumbungmu kami bersatu, mencapai cita-cita mulia. Ok siapa tahu sambungan lirik boleh sambung nyanyi dalam hati.

Alaa adik manis jangan marah, gurau je nak kasi semua refresh lagu sekolah sikit :')

Jujur sebenarnya tak plan secara detail pun perjalanan ke SABDA. Konon macam "ok naik bas sampai Perak ambik UBER boleh pergi ke mana-mana." ------ Tapi,

Ya tapi,

Hidup tidak semudah itu anak-anak.




Sehari sebelum nak ke sana dapat tahu, "eh sana tak ada UBER/GRAB T^T"Nak mintak tolong member bawa ke SABDA tapi masing-masing ada kekangan (kebanyakannya tengah intern). Kalau dari Teluk Intan mungkin mudah untuk tahan teksi dimana-mana. Tapi kalau tempat yang aku stay untuk 3 hari tu...... probability teksi/bas lalu kat kawasan tu sangat rendah atau mungkin 0 sobs.

Pendek cerita kitorang tak ada transportation nak ke SABDA hahhhh. So, second day punya plan untuk ke SABDA awal pagi ditangguhkan ke petang sebab tunggu ayah member balik kerja dulu untuk bawak kitorang ke sana huhu itulah pilihan yang ada.

Kalau dah petang-petang ni tak boleh nak expect tinggi sangatlah yang cikgu-cikgu masih dekat sekolah. Tapi rumah cikgu yang reachable, eg: kuarters guru belakang SABDA kita singgahlah eh.

Sementara menanti waktu yang kita dah janji dengan cikgu tu, kitorang pusing blok akademik, jalan-jalan dekat koridor, lepak kantin dulu, makan kopok lekor 3 singgit. Ya gais mahal gila gais, standard harga tengah KL tu. Tapi ntah kenapa beli jugak sampai 2 ringgit sebab nak mengunyah mmmm. 


Kopok lekor dia dah tak sama macam dulu :( mujur sambal masih lejen


Waktu ni macam meriah jugak dengan bebudak berjalan sana sini angkat buku berat-berat. Abiasalah esok (Jumaat) nak balik cuti Raya Haji seminggu. Masa jalan-jalan dekat koridor tu dari jauh nampak a group of students berkumpul depan pintu pejabat, Tak ada pilihan lain nak tak nak kena tembus juga this group untuk terus jalan ke hadapan. Dalam ramai-ramai tu ada sorang junior lelaki, "Hyeeee" dengan tangan dia yang melambai-lambai. 

Bear that in mind yang 'Hye' dia tu comel je macam adik-adik yang 'hye' seorang kakak haha

Tapi ntah macam mana aku, "Err Assalamualaikum." -- sambil... eh ntahlah mata aku pandang dinding ke lantai waktu tu sebab segan lah juga adoi diorang dah lah ramai. Member dia gelak mungkin nak 'padan muka' kan dia. Masa tu aku dah "alamak", sorry akak tak ada niat pun nak malukan awak huhu mungkin sebab dalam otak masa tu,

"Kalau terserempak dengan junior bagi salam kat diorang." dan benda ni sentiasa replay dalam kepala T^T Sebenarnya nak fahamkan mereka yang salam ni bukan perlu diucapkan oleh junior je. Yang lebih tua pun perlu berebut peluang memberi salam ni. Just like how KMB used to be :') Ok dah tetibe KMB pulak hahaha




Sebab takut dia segan pulak dengan aku, aku terus jalan dengan muka "akak mintak maaf" hahaha dah kenapa aku pulak serba salah ni.

Tapi baru 4-5 tapak ke hadapan,

Kitorang disapa kembali.

Oleh adik-adik perempuan yang ada dekat situ.

Yang menggelakkan kawan dia tadi tu kot hahaha

"Akakkk! ingat saya lagi tak?" - along with those happy faces ^^,

Only then I know they are the fivers this year. Finallyyyy fuh! I've been searching the F5 student jugak dari tadi tapi susah sikit sebab tak berapa nak perasan sangat sebab yelah dulu diorang ni F1 lagi masa kita keluar sekolah dulu. Muka pun comel-comel je. Sekarang puberty hit them hard bak kata mat soleh.

Tanya khabar diorang apa semua dalam 5 minit jugaklah duduk sembang situ. Banyak jugak topik dah sembang sampailah, "eh kita duduk tempat proper sikit lah" hahahaha kitorang suruh diorang settle apa yang patut dulu pastu jumpa kat surau. Ehem.

Dalam perjalanan nak ke surau tu terserempak lagi dengan junior F5. Macam biasalah diorang kena approach dulu sebab kalau tak kita memang tak tahu (sorry awak!) T^T Aah, I'm really not a good senior. Mujurlah mereka ni junior yang baik sebab ingat muka senior hahaha

Setiap kali junior datang, setiap kali tu juga keterujaan aku tak boleh disorok haha sebab affected dengan excitement diorang sekali kot. Juga seperti kumpulan sebelum ni, kitorang suruh diorang settle down dengan urusan lain dulu pastu datanglah surau boleh duduk chill chill lol.




Awal-awal soalan standard lah tanya khabar, macam mana trial etc. Pastu sampai turn diorang kemain syok tanya macam-macam. 

FAQ paling top; "akak, kalau study overseas muka boleh jadi putih eh?"

Masa taip ni pun aku boleh berhenti jap 30 saat sebab nak gelak sambil lap peluh hmmmm

"eee nak cakap akak hitam lah tu dulu." -- soalan cenggini memang tak akan ada jawapan yang serius hahahaha

--------

Then we went to a more serious part. Tapi ni kan sesi chill chill. So kita chill je lah haha more like pesanan untuk sentiasa memilih jalan kebaikan. Lagi-lagi diorang ni dah F5 dan akan masuk ke alam universiti pulak tak lama lagi so, member kasi nasihat dan taujihat sikit huhu. Masa tu nampaklah riak muka sorang-sorang sangat fokus dan makin serius dalam mendengar.

"Aww, ni dah boleh ganti kalam nisa' esok." -- kata salah seorang dari mereka sambil letak tangan di dada. 
*Ehh eheh lap peluh jap.

Beruntungnya jiwa-jiwa ini. Dalam kejahatan dunia dan serangan jahiliyyah, mereka terus dipelihara di sini. Hmm diorang jugalah antara sebab yang menguatkan keinginan aku untuk ke SABDA. Despite of banyak benda yang berlaku dan teruji sepanjang nak ke sana huu. Entahlah kenapa nak sangat jumpa diorang dan mahu sampaikan;


jangan takut, dunia ni masih ramai orang yang baik-baik. Maka berusahalah untuk mencari orang sebegitu. Jika tidak jumpa, maka kita jadilah satu -- yang baik itu.

But I do realize, in the end kita hanya mampu berpesan dan akhirnya hanya doa lah yang akan menguatkan mereka. Moga Allah sentiasa pelihara jiwa-jiwa yang bersih ni walau ke mana pun diorang akan pergi nanti.

Wish I could spend some more time with them ;( Atleast dapat overnight and muayyasyah (read: pillow talk) dengan mereka. Nak tahu kerisauan mereka. Apa yang kita boleh bantu ke. Berada di KMB selama 2 tahun benar-benar mengajar untuk kita sayang saudara muslim kita seperti mana kita sayang diri sendiri. Atas dasar sayang itulah banyak sangat pesanan yang kita nak sampaikan pada mereka dan sebenarnya waktu petang tu terasa sangatlah singkat.

Masa nak bersurai pun ntah berapa kali group hug sebab rasa sekejap sangat dengan diorang T^T




If you girls happen to find this post, hope you can read this entry as well -- The one that I will always preach untuk kita sama-sama redefine "kebaikan" tu 😊


P/s: Dugaan hari terakhir nak pergi melawat cikgu waktu pagi tu pun complicated dan haru sungguh kisahnya sampai boleh diwujudkan entri berasingan huhu



No comments:

Post a Comment

Have you said Alhamdulillah today?