Sunday, July 06, 2014

Manis dan pahit itu datang dalam satu pakej


Kalau cerita pasal IB memang tak best. Seronok lagi sembang pasal KMB (Kolej Mara Banting) kehkeh


gambar curi


Nak mula dari kisah aku mendaftar... sedihhh dik sedih. Sebak rasa setiap kali teringat waktu tu. Tak sanggup nak menaip nanti korang konfem menangis kesyahduan baca kisah pendaftaran aku ni. Puncanya sebab aku tak perasan ada borang online yang kena download, lepas tu laju turun gi library untuk print, spent almost an hour 30 minutes untuk isi borang, isi sorang-sorang pulak dalam library sob sob Pastu lupa no telefon rumah alahai camne nak isi ni. Try telefon ibu (nak tanya) tapi kredit habis, dengan muka tak malu mintak pinjam phone akak senior kahkah selamba.


Pastu naik tingkat atas balik ke kaunter pendaftaran, dah sampai kaunter yang ke sepuluh (tingkat bawah) baru perasan aku ter-skip tiga kaunter yang pertama T^T naik atas balik ke kaunter 1 lepas tu bla bla bla tragedi demi tragedi, kesibukan aku menguruskan dokumen buat aku terlepas taklimat JPA T^T apakah dosa akuuuuu. Dalam kertas atur cara kata jam 2.30 petang, sejak bila ada announcement taklimat dicepatkan ke 10.30 pagi.  Tak baik tau buat aku camni sobs memang miserable terrible horrible gila lah waktu tu!


Ceh konon tak nak cerita. Ter-cerita pulak kahkah


KMB ni, bila aku tau aku ke sana aku rasa lega jugak. Sebab berdasarkan pengalaman Cg Farah (bekas student kmb) dan beberapa seniors, di sana masih lagi menghidupkan biah islamiah. Ehh tapi ada je kes rokok bagai haha biasalah ni bebudak tak cukup tarbiyah ey. Yelah, aku risau jugak bila orang kata kehidupan universiti ni bebas, solat ke tak orang tak kisah, kau nak dating pun tak timbul rasa berdosa atau serba salah. Tapi, Alhamdulillah dekat kmb banyak majlis ilmu, ceramah, usrah, dan cecikgu disiplin (ya kami panggil cikgu) menjadikan coupling di kmb salah satu kesalahan berat jeng jeng jeng.


Yang paling aku suka waktu makan malam perempuan dan lelaki diasingkan. Ey seronok betul! Tak ada lah sesak DS tu. Lelagi budak lelaki ni suka nau dengan peluh-peluh masuk DS (maklumlah orang beriadah) dan hal tu sangatlah..... hmmmm. Jadi waktu makan malam lelaki selepas maghrib adalah satu cadangan yang bijak! Ting ting 10 markah! Mereka ada masa untuk bersihkan diri dulu.




iftar talam (:


Dekat rumah ni selalu dengar bunyi LRT. Bunyi kapal terbang tu jarang sekali. Bila masuk KMB, tipu lewww kalau tak jakun! Kalau waktu malam lagi jakun sebab berlampu lip lap gitu kan kahkah, terbang rendah pulak tu so nampak macam ikan jerung yang tengah terbang uuuuuuuu.


Hari pertama kedua tu memang jakun. Dah masuk hari ketiga keempat stress jugak. Stress. Serius stress. Gila ke tak stress kalau setiap 5 minit je Air Asia menceroboh ruang udara KMB T^T Tengah lena tidur tiba-tiba dengar bunyi kapal terbang, SETIAP 5 MINIT. Kalau setiap 15 minit kapal terbang lalu tu rasa bersyukurrrr sangat! Tapi 15 minit tu jarang-jarang berlaku.


Guwa syak pembinaan KLIA 2 ni adalah satu agenda. Agenda nak memotivasikan kami. Belajar leklok semua kalau nak fly sobssss lap hingus kit. Sekarang dah ada satu tabiat, setiap kali kapal terbang lalu mesti nak cakap "byeeeee" ntah apa motif pun aku tak tau kahkah





Nak kata bangunan dia lawa... Lawa lagi lah SABDA hahaha memang laa, SABDA baru dibina kehkeh. KMB ni sejak... mmm sejak (bila eh) nampak sangat tak fokus masa orientasi haha KMB ni sejak zaman cecikgu SABDA aku lagi tau hahhh. Yang aku tau ada dua orang cikgu SABDA buat IB dekat KMB. Paling aku tak boleh terima locker KMB lagi rendah dari aku T^T dekat SABDA aku siap jengket lagi nak ambik buku atas locker.


Tapi bak kata presiden MPP, "we have third class facilities but we produce first class thinkers" gituuuu. -- ayat penyedap hati kateko


eh eh banyak pula aku mencuri gambar ni


Malas nak cerita kelas ku ada aircond hihi Alhamdulillah walaupun terasing benor dengan blok lain. InshaaAllah tak akan mengantuk dalam kelas. Selalu budak mengantuk sebab faktor kepanasan. Kira bertuah jugak tercampak ke kabin. Ikut nasib, ada kelas dekat blok akademik. Kabin lagi luas ahhh hahaha siap aircond lagi fiuhhhhh. Cuma kalau nak ke tandas kau kena lari ke blok akademik. Nak pulak kalau waktu hujan, memang kuch kuch hota hai lah. Sepanjang perjalanan ke blok akademik manada berbumbung tsk tsk


Ok ok, masuk part seniors pulak. Kekadang timbul jugak rasa tak puas hati sebab kenapa diorang baik sangat. (bercakap tentang senior perempuan) sepanjang orientasi ada qiamulail dekat tengah dataran asrama tau. Jadi, senior lah yang hampar tikar, senior lah yang jerit kejut "adik-adik jom qiam", senior lah yang gulung tikar lepas qiam, senior lah yang ahh semua diorang lah hahahaha kitorang ni datang qiam, dah habis qiam terus naik bilik. MashaaAllah. Tahun depan ntah aku rajin macam diorang ke nak buat camni dekat junior.


Banyak betul benda nak diceritakan pasal KMB ni. Padahal baru seminggu lebih menginap haha. Belum lagi masuk kisah acik printer dekat perpustakaan tu. Sedih tau sebab kalau panggil makcik nanti dia acuh tak acuh je layan. Kena panggil 'akak', silap-silap dapat discount kauuuu! 


Senior pesan kalau tak percaya try lah hahahaha Asal lah diorang bagitau lambat :( patutlah masa hari pendaftaran ritu aku mintak nak print 'akak' tu muka masam je, sedih tau. Kita ni dah lah freshie hahahahahaha tapi kalau rasa awkward nak panggil gitu kita guna kekdah eye contact je lepas tu terus cakap, "nak print hehehe"


Kerana esok dah pulang ke KMB, dan rasa mengantuk yang tak dapat ditahan jadi saya tangguhkan entri tentang KMB di sini dahulu *tepuk-tepuk bantal* Assalamualaikum semua zzzzz (campak laptop terus tidur)






"Hidup di KMB ni memang manis. Tapi setiap yang manis tu mesti ada pahitnya. Yang pahit itu IB lah" - Akak Usrah


2 comments:

  1. sempat blogging ?

    bukan IB ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bencinyaaa! T^T ni yang terakhir. Selamat tinggal semua.

      Delete

Have you said Alhamdulillah today?