Saturday, August 25, 2012

01. Oh My English

"Hang ni nak jalan-jalan tapi baju tak kemas lagi"

PANGGG! rasa dilempang-lempang dengar ayat ni.

Assalamualaikum adik, abang, kakak. Rasa cuti kali ni sekejap? alah alah dah biasa sangat dengar ayat tu. cukuplah. Nak taip ayat macam tu pun rasa bosan. Semua orang dapat 24 jam sehari. Hah, pandai-pandai lah hidup uruskan masa tu.


Esok dah balik asrama. Dan aku masih berkira-kira nak seludup barang apa nak bawak balik sana. Setiap kali balik mesti akan ada barang yang aku bawak senyap-senyap tanpa pengetahuan sesiapa pun. Sesiapa pun... Tak kisah sama ada tshirt abang, anak patung syahmina, tuala kecik shafiqa, bekas makanan, pen hitam basah, novel dan dan... ok rasa banyak pulak aku seludup barang ni. 

Ahak, raya tahun depan minta maaf balik.


Hah! ini barang seludup lah ni. Sampai adik aku tak tidur malam. Eh, tiba-tiba rasa lightning dorm aku romantik.


Cuti kali ni mana ada keluar berjalan. mana ada. Tak ada langsung! Setakat ni tempat yang aku pergi cuma kedai buku je. Kedai buku. Tak ada masa aku nak duduk depan pavilion hisap-hisap rokok semua. not cool... not cool... Aku rasa kalau nak lepak, pergi kedai buku tempat paling sesuai. Rasa macam rendah diri je. Rasa macam tak cukup ilmu. Rasa macam kena baca semua buku ni. Maka, beratus-ratus labur di situ sahaja. Haaa nampak permainannya di situ?


Semalam tiba-tiba gerak kinokuniya. Bukan dalam perancangan bukan dalam jangkaan. Semua Shafiqa punya pasal. eh?! Ehem tapi tak banyak buku menarik. Maka, hari ni cadangnya nak pergi kedai buku popular. Memandangkan saifullah ada kad ahli fofular jadi aku rasa apa-apa dekat situ sangat murah. sangat fofular.


Terima kasih fofular. Tadi saya dapat voucher 5 ringgit.

Baiklah, kita gerak ke topik lain


1# Pernah nampak aku buat entry bahasa inggeris? Tak pernah. Hahhh! Baru perasan lettew. Tahu tak bahasa inggeris aku teruk. mesti lah tak tahu, sebab aku tak pernah cerita kehkeh. Nak capai gred A tu sama tahap macam study fizik. kalau exam week tu, BI je yang aku stay up sampai pagi (mak aihh) Bila dah ambik paper BI rasa macam dah merdeka sampai keluar bunga api dan suara Katy Perry. Amboi. Rasa macam nak nyanyi lagu Saya Anak Merdeka. padahal Bio, Kimia, Fizik tak ambik lagi. Tapi, tidur malam aku dah mula lena. *senyum sambil pejam mata*

Kalau boleh drop english tu dah lama aku buat. Dulu elok-elok bahasa melayu jadi lingua franca ini apahal boleh tukar bahasa mat saleh jadi lingua franca! ini yang nak marah ni! kalau parameswara hidup lagi mesti dia sedih.

tahu tak cikgu english sk taman melati dulu garang! Aku ingat lagi nama dia jacqueline fernandez. ok tak tak. jacqueline je. Bila dia nak panggil nama suruh buat ayat aku dah berdebar sambil berzikir, 'tolonglah jangan aku. tolonglah. tolonglah tolonglahhhh!'. Bila dia sebut "Shaaaaa...." aku dah dup dap dup dap! 

"Shaaa...HIRAH!" 

YES! aku bertepuk tampar dah masa ni gelakkan shahirah. nasib bukan shahizan.




2# Ma'am Shida pernah kata "you can hate me, but... but don't hate my subject!"

GULP! GULP!


Rasa berdosa dan serba salah sangat dengan ma'am shida plus ma'am harfidah sebab aku... aku... ahh faham kan kenapa? Alahai, cikgu english aku sekarang ni dah laa cantik. baik. lemah-lembut. memahami. Lagi tak sampai hati nak benci BI :'(


Aku tak ada darah sastera. Bahasa bukan kepakaran aku. Trial dulu pun BM dengan BI dapat gred B. Rosak result! Bila pak mak menakan tanya result trial, nak menjawab pun nak tak nak je.


"kau ni kata je rakyat malaysia, BM dapat B jugak." 
"pergi tukar warganegara sekarang." 
"ni mesti kecik-kecik lahir dekat india"


Foinee! kami tak layak tinggal dekat Malaysia.


Dan sekarang entah hantu raya mana yang sampuk sampai aku rasa nak gerak fofular cari Chicken Soup. Haha aku rasa nak gelak pulak. Ok bye, doa doa lah aku jatuh hati pada dunia bahasa ni. Lagi-lagi bahasa inggeris.


Oh ya, bulan depan exam Jepun. hah! Ini lagi satu bahasa yang kena belajar -.-' Dah lah ada 3 paper. Target nak lulus je jepun ni. Hihi.


5 comments:

  1. haha ! ok ! kite doakan semoga you lebih mencintai dunia bahasa nih k xD and sis ada amek exam Jepun ? wargh. untunglah. sekolah harian tak ada tau belajar bahasa2 nih selain bhse english dgn melayu. untung duduk sekolah asrama ;_;

    ReplyDelete
  2. meh sini baca blog sy yang dalam bahasa inggeris hehe....pengsan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pffftttt *kopi tersembur* Hahahah ok cikgu english rupanya.

      Delete
  3. lawak;
    good narration :)
    feel free to hit me back, two sites. u choose. malay o english :) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha mestilah baca yang melayuuuu punya ;D

      Delete

Have you said Alhamdulillah today?