Saturday, April 28, 2012

Hari tak sentiasa cerah

Assalammualaikum,

ok seriously siapa yang suka kalau cuti sekolah berselang-seli dengan hari persekolahan. Lebih baik kalau terus kasi straight je cuti tu. Dua minggu lepas, hari Rabu cuti. Minggu lepas, hari Khamis cuti. Minggu depan, Selasa cuti. Tak sangka bulan April ni banyak pula cuti masa weekdays.

Fuh, nasib baik Jumaat ni dapat balik rumah. Jumaat-Sabtu-Ahad. Isnin dah mula sekolah. Selasa cuti balik sempena hari pekerja.

Sebagai manusia normal yang ada common sense, mesti ada letak cita-cita untuk extend cuti. Siapa yang tak ada rasa macam ni memang tak normal. Kah kah kah. Atleast kau mesti ada rasa macam ni. Tak salah tanam cita-cita jadi Perdana Menteri - suka hati jadikan hari isnin ni cuti umum lepas tu balik sekolah Hari Selasa. 


Baiklah itu cerita pasal cuti minggu depan. Balik kepada cerita asal. 

2 minggu yang lepas kerajaan bermurah hati bagi rakyat cuti. Aku rasa teruja, terharu, tersedu, tersedak ter ter ter teramat. Kenapa cuti kenapa? Kalendar dalam locker aku tak state pun cuti-cuti umum ni semua.

Lagi yang membuatkan aku dan semua orang menjadi lebih ghairah pabila prep malam rabu juga dibatalkan. Kenapa? Kenapa semua orang jadi baik masa tu? Terharu saya. Uuuu~

Aku beranggapan kerana hari tu birthday KU (ketua umum) atau istilah lain ketua pelajar. Jadi prep malam juga dibatalkan sempena birthday KU. Ya semuanya kerana KU! Segala persoalan kenapa Rabu tu cuti umum kini terjawab. Terima kasih kepada KU. Kalau macam ni hari-hari aku sambut birthday KU. Hari-hari cuti. Hari-hari prep malam tak ada.

Atas tanda penghargaan, saya dedikasikan video ini buat KU sabda.



********

"ok set! malam ni kita bukak tuna dua tin. Keluarkan semua makanan yang ada. Kita buat pesta makan secara besar-besaran dalam dorm."

Begitulah, bila malam tak ada prep semua mula tak sedar diri. semua mula lupakan kerja sekolah. semua mula berpesta. Maaf, tak semua - tapi majoriti.

drama, kawad kaki semua dah bersemangat nak buat latihan malam tu. Tak kurang juga, pelajar yang ingin ke kelas malam tu untuk ambil buku latihan. Kan aku kata tak semua lupakan kerja sekolah.

Tiba-tiba...

Semua pelajar kena stay dan berkumpul dekat surau lepas Isya'

"Testing... Testing..." - suara guna mikrofon. 

eh apa pulak ni? Tak ada pula kata nak buat ceramah malam ni.

"Minta semua sila beri kerjasama malam ni. Untuk makluman semua, segala aktiviti pada malam ni harus dibatalkan. Semua pelajar perlu batalkan aktiviti-aktiviti pada malam ni untuk memberi laluan kepada aktiviti tahunan kita - SPOTCHECK!"

Image result for meme tersembur

Patutlah tak ada prep malam!

Hari tak sentiasa cerah


yang menurut perintah : Ada masa kita bukak kisah malam spotcheck ya. 
Kah kah ini lagi seronok.

4 comments:

  1. Hhmm...teringat masa study kat Sm Sains dulu..kisah kat asrama mmg menyeronokkan...

    ReplyDelete
  2. Hehe maaf ya bang. Aku dengan khaireen dah risau kau meroyan masa tu -,-'

    ReplyDelete
  3. kitorang pernah kene spot check lepas habis prep malam -.-
    gila betul..
    from 11.30pm until 2am ...!!!!
    time tu mmg byk hp cikgu 'terjumpa' termasuk aku punya hp >.<!!!!

    ReplyDelete

Have you said Alhamdulillah today?