Friday, December 20, 2013

8A PMR is priceless

Keputusan PMR keluar semalam. Nak throwback sikit. masa zaman aku dulu nak ambik result apa pun tak sedia lagi. Dewan kosong. Macam tak ada apa akan jadi hari tu. Parents datang angkat kerusi sendiri. malu bak hang. Tapi... tapi kisah lama harhar cukuplah sebagai mukadimah. nak throwback sikit je.

Alhamdulillah, sekarang pusat sumber jadi tempat ambik results. sejuk. selesa. air-cond. eh?

Lama tergantung ni. Hmm 2103, hmm.

Tahniah NOVA 1119. Tahniah kepada 79 orang dan yang lain-lain. Jangan sesedih. Dapat result macam mana pun selagi kau pilih untuk terus belajar di SABDA kau tetap dalam aliran Sains tulen. Tak nak sains tulen? Pindahlah. hohoho.



Aku tau adik-adik aku ni hebat. Bagi aku diorang ada potensi untuk pecahkan rekod. Doa untuk diorang berjaya itu sentiasa. Tapi aku tak nak juga rekod pecah. Tapi tapi tapi... ((faham kan apa maksud aku?)) hahaha Alhamdulillah keputusan diorang pun cemerlang tapi rekod tetap Zealot pegang. Lepas ni PMR dah tak ada. PBSMR dah mula trending di twitter yo. Selamat berjuang adik-adik PBS walau ku tidak mengerti sistemnyaaaaaa.

Baca tajuk atas. Kita dah mula nak masuk isi.

(unknown)

takut tak? takut tak?

Jujur, aku tak setuju. Kesian adik-adik PMR baru happy dapat result tiba-tiba dapat statement macam ni. Tak sempat happy untuk 1 malam. Dan lagi satu nampak macam 8A PMR sangat priceless. Priceless-kah 8A tu? Susah payah cikgu ajar bagi kau faham, buat kelas tambahan, buat studygroup - dan semua tu priceless? kepada unknown tak perlu cakap begitu. Kalau macam tu baik skip PMR terus belajar Addmaths.

Jangan bandingkan A untuk Addmaths dengan 8A PMR. boleh?

Sebab usaha untuk 8A dalam PMR tak sama dengan A Addmaths. Aku tak maksudkan Addmaths tu senang. Addmaths susah oiii. Cuma perbandingan tu macam berat sebelah. Melainkan ayat kau, "wahai adik-adik, sesungguhnya 8A PMR itu tidak semahal 9A SPM" This is sooooo TRUE! lol.

Kenapa aku kata macam ni? Contohnya, kawan-kawan aku yang A+ addmaths aku tengok diorang belajar addmaths tak macam zaman diorang belajar 8 subjek PMR. Addmaths hanyalah satu subjek. Jadi untuk keadilan, kalau kau suka sangat banding-banding ni kau bandingkan dengan satu subjek juga, contohnya maths PMR. Itu memang nampak Addmaths sangat mahal wooohoooo.


Aku faham apa yang unknown tu nak kata ialah, kalau dapat 8A PMR tak semestinya Addmaths kau boleh A. Cuma term 'semahal' yang digunakan macam 8A tu mudah petikpetik jari. Haha. Kepada adik-adik yang bakal ke menengah atas sila belajar rajin-rajin inshaaAllah A yang mahal tu akan dapat.


Lagi satu,

aku tak berapa minat bila orang kata "alah, UPSR je" - "PMR senang je. bulat-bulat" - "UPSR tu tak ada apa" - "PMR org tak pandang" - "SPM hanyalah permulaan"

walaupun sekarang ni aku juga rasa UPSR dan PMR tu senang ((haha semua orang akan rasa kan cuma diam-diam dah lah)), tapi... ya tapi

tapi bila aku fikir balik keadaan dan situasi masa aku darjah 6 dan tingkatan 3, ketegangan situasi tetap sama. kalau bukan sebab keputusan UPSR, dan PMR yang aku ada, rasanya aku dekat mana sekarang. entah. Dan aku fikir kalau PMR tu senang kenapa aku tak pernah dapat straight A sebelum PMR sebenar 

sebab PMR sebenar gred turun naik hekhek

Cuma bezanya malam UPSR tu aku boleh main Cake Mania dan masa SPM aku... aku belajar dan masuk tidur. Hirau apa orang kata. Dengar apa mak ayah kata. kalau UPSR, PMR, SPM tak penting kenapa mak ayah selalu pesan "belajar nak, belajar"

Ini baru gaya SPM hehe

Tak nak cakap banyak. Sebab result SPM pun tak keluar lagi hahahihihoho. Doakan aku, 9A plas plis plus. Aminnn.

Ini slip PMR guwe. 8A+ gitu. Moga-moga slip SPM nanti pun semua ada 'plus'

12 comments:

  1. PBSMR ? LOL . kak cijan x paham ek sistem tuh ? nanti sya terangkan ! huhua . -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err tak! Haha baca paper je hari tu. Ada 5 paper eh?

      Delete
    2. haha . sebenarnya PBS pon sya x paham , apatah lg PBSMR . wohoo . -_- . haah . 5 paper .

      Delete
    3. ok, apa-apa pun do the best and goodluck adik usrah! eh. hahaha

      Delete
    4. thanks akak naqibah yg tinggi . hehe :) Btw , bukan 5 paper , 4 paper je . keep calm and love PBS . -_-

      Delete
  2. betul tu. langsung tak setuju bila org kata pmr takde ape2 pun. berkorban byk woi nak 8a. sesuka hati je. yg clp tu cuma nk bg sng hati je bg budak yg straight as.

    ReplyDelete
  3. *yg ckp tu cuma nak bg senang hati je bg bidak yg tak straight as

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tu satu. Lagi satu sebab jeles tgk bebudak happy kui kui

      Delete
  4. pmr akak ada plus ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gihihi slip limited. Siapa datang sekolah awal, dapat yang ada plus :3

      Delete

Have you said Alhamdulillah today?